Στην Αθήνα το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Το συνέδριο θα διεξαχθεί 2-5 Μαρτίου 2023. Θα παρευρεθεί η πρόεδρος του ECDC.

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός και νέες αναδυόμενες λοιμώξεις, όπως η ευλογιά των πιθήκων, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο αρχίζει αύριο τις εργασίες του στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ), στο προεδρείο της οποίας βρίσκονται οι κ.κ. Σ. Τσιόδρας, Μ. Μαραγκός και Ν. Σύψας.

Όπως αναφέρει η ΕΕΛ σε ανακοίνωσή της, το συνέδριο έχει ως στόχο την παρουσίαση των νεότερων εξελίξεων στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας. Εξέχουσα θέση σε αυτές κατέχει η πανδημία της COVID-19, η οποία επηρέασε δραματικά τους τομείς:

  • Της βασικής έρευνας
  • Της Επιδημιολογίας
  • Της διάγνωσης και της θεραπείας των λοιμώξεων

«Οι ήδη περισσότερες από 1.000 παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, τονίζουν την ανάγκη για συνεχή ιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση», επισημαίνει η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. «Ταυτοχρόνως, όμως, υπάρχει η εμπιστοσύνη της επιστήμης στον εμβολιασμό και στην έγκαιρη θεραπεία με αντι-ιικά, ιδιαίτερα των αυξημένου κινδύνου πληθυσμών».

Εκτός από τις εξελίξεις στην πανδημία, στο εφετινό συνέδριο θα παρουσιασθούν θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής. Ιδιαίτερη αναφορά, δε, θα γίνει σε σπανιότερα λοιμώδη νοσήματα και αναδυόμενες λοιμώδεις απειλές, όπως:

  • Στην ευλογιά των πιθήκων
  • Στην πολιομυελίτιδα
  • Στην χολέρα και στους αιμορραγικούς πυρετούς με αφορμή τις πρόσφατες διεθνείς επιδημίες

Τα πολυανθεκτικά μικρόβια

Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης οι νέας γενιάς διαγνωστικές τεχνικές καθώς και η μελλοντική χρησιμότητα τους στην κλινική πράξη. Επιπλέον, θα παρουσιασθούν τα νεότερα δεδομένα επιτήρησης που αφορούν τα πολυανθεκτικά μικρόβια.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, στο καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, θα συζητηθεί η επιτήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα.

Στο συνέδριο θα γίνουν περίπου 100 ελεύθερες ανακοινώσεις, αποτυπώνοντας το μεγάλο εύρος των λοιμωξιολογικών δράσεων και την σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των Ελλήνων λοιμωξιολόγων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Πολλές Ελληνικές ομάδες συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με πρωτοπόρες δημοσιεύσεις.

Την εναρκτήρια διάλεξη θα κάνει η πρόεδρος του ECDC Dr. Andrea Ammon, η κορυφαία επιδημιολόγος της Ευρώπης και ηγέτιδα ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani – Caravel, από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΔΩ.