«Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ»: Εγκαινιάστηκε η πρώτη κλινική αρνητικής πίεσης με 48 κλίνες – Δωρεά από ανώνυμο

  • Γιάννα Σουλάκη
αρνητικής πίεσης
Σαράντα οκτώ (48) κλίνες αρνητικής πίεσης ανακαινίστηκαν και εγκαινιάστηκαν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμινγκ». Πρόκειται για την πρώτη κλινική στο ΕΣΥ που διαθέτει θαλάμους νοσηλείας, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν αποστείρωση από τα αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι η Covid-19 και η φυματίωση. Το έργο έγινε με χρήματα που διέθεσε στο κράτος, ανώνυμος δωρητής.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη εγκαινίασαν σήμερα τις νέες ανακαινισμένες κλίνες και θάλαμοι με ελεγχόμενες συνθήκες νοσηλείας στο «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» την κατασκευή των οποίων ανέλαβε η ΚΤΥΠ ΑΕ.

Συνολικά πρόκειται για δωρεά ύψους 1 εκ.ευρω από χρηματοδότηση δωρητή και αφορά 48 κλίνες στο «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» που παραδόθηκαν σήμερα και οι οποίες προστίθενται στις 34 νέες κλίνες στο «Γ.Ν.Θ Παπαγεωργίου» που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε σχέση με παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, που αφορούν τη μεταφορά λοιμώξεων, αναφερόμενος στην προσωπική του περιπέτεια της υγείας με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Παράλληλα εξήρε την προσφορά του ανώνυμου ιδιώτη, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια:

«Έχω μία μεγαλύτερη ευαισθησία σε ότι σχετίζεται με παρεμβάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία για μεταφορά λοιμώξεων είτε πρόκειται για λοιμώξεις κάποιων παθήσεων είτε για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ακόμη υπάρχει η ιδιαιτερότητα σήμερα ότι πρόκειται για μια ανώνυμη δωρεά, χωρίς να υποτιμούμε τις επώνυμες δωρεές, πρέπει να αναφερθούμε στη λεπτότητα του ατόμου που ήθελε να συμβάλλει στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν ήθελε αναφορά του ονόματος του/της ώστε να την/τον ευχαριστήσουμε δημόσια», σημείωσε ο ίδιος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διοικητής του «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» Ηλίας Δαλαΐνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Θανάσης Γιάνναρης και ο δικηγόρος και αναπληρωτής καθηγητής νομικής ΕΚΠΑ ως εκπρόσωπος της ανώνυμης δωρήτριας Γιώργος Μεντής.

Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης

Τους θαλάμους αρνητικής πίεσης τους μάθαμε από την πανδημία του κορονοϊού. Στην προκειμένη περίπτωση σε μια ολόκληρη κλινική στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όλοι οι θάλαμοι (ο καθένας ξεχωριστά), λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης ως προς την υπόλοιπη κλινική. Αυτό διασφαλίζει τη νοσηλεία ασθενών με αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο Covid-19, η φυματίωση κ.ά, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την μετάδοσής τους στους υπόλοιπους ασθενείς.

Μέχρι τώρα, υπήρχαν στα νοσοκομεία μεμονωμένοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, με αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα απομόνωσης τέτοιων περιστατικών.

Με αυτό το έργο, είναι η πρώτη φορά, που μία ολόκληρη κλινική μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ασφαλέστερες συνθήκες νοσηλείας, τόσο μεταξύ των ασθενών με διαφορετικά νοσήματα, όσο και προς την ασφάλεια των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου.

Θάλαμοι αρνητικής πίεσης με υψηλά πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας

Οι θάλαμοι έχουν κατασκευαστεί με υψηλά πρότυπα ως προς τον κλιματισμό, αερισμό και την παροχή ιατρικών αερίων, ισοδύναμα με τα πρότυπα λειτουργίας των ΜΕΘ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

«Η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου. Με τη μονάδα που παραδίδεται σήμερα, προστατεύουμε τους Έλληνες ασθενείς ακόμα περισσότερο από τον κίνδυνο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Για αυτό και χαιρετίζουμε τη συγκεκριμένη δωρεά, με την οποία για πρώτη φορά μία ολόκληρη κλινική μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, σταματώντας τη μετάδοση των λοιμώξεων και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ασφαλέστερες συνθήκες νοσηλείας».

Πλέον έχουμε μία πλήρως οργανωμένη κλινική η οποία ολοκληρώθηκε μέσα τρεις μήνες και συνολικά στο ΕΣΥ υπάρχουν 150 κλίνες αρνητικής πίεσης. Θα γίνουν παρεμβάσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των νοσοκομείων από το Ταμείο Ανάκαμψης από τις δωρεές και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Θέλουμε ισχυρό σύστημα υγείας με τις υποδομές του και με το ανθρώπινο δυναμικό του», είπε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Θανάσης Γιάνναρηςτόνισε

«Η αναβάθμιση των υποδομών υγείας της χώρας, με τη συνεχή στήριξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, αποτελεί χρέος και καθήκον για την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Είναι υποχρέωσή μας να υλοποιούμε με αποτελεσματικότητα έργα που χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτών».

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των 75 ημερών.