Πραγματοποιήθηκε το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΛΛΟΚ
Είχε ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και εστιάστηκε στις δράσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), το οποίο  ανέδειξε τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου ως κεντρικό πανευρωπαϊκό στόχο στον τομέα της Υγείας.

Το συνέδριο είχε ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και τίτλο «#IAmAndIWill – Αποστολή Καρκίνος – Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο:  Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ελλάδα».

Στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ συμμετείχαν διεθνούς κύρους επιστήμονες και πρωτεργάτες στη χάραξη πολιτικών Υγείας για τον έλεγχο του καρκίνου στην Ευρώπη. Μηνύματα απέστειλαν ο πρόεδρος της UICC Dr Carry Adams και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδη. Σε αυτά τόνισαν τη σημασία της ατομικής και συλλογικής ενεργοποίησης, αλλά και τις προτεραιότητες των δράσεων που πρόκειται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Οι δράσεις αυτές πρέπει  να αναληφθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια  σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον έλεγχο του καρκίνου. Ειδικά η χώρα μας οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να καταρτίσει την δική της εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. Χρειάζεται:

  • Την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου
  • Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.

Οι δράσεις αυτές είναι απαραίτητες, προκειμένου να επωφεληθεί της συγκυρίας και να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Σταμάτης. Ο κ. Κικίλιας στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών θα προχωρήσει με οδηγό τις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ, καθώς και ότι θα ανοίξει η αγορά σε νέα θεραπευτικά σκευάσματα έπειτα από 18 μήνες. Επιπλέον, είπε ότι θα αποσυρθεί το rebate 25% στα νέα φάρμακα για τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους, ώστε να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση στα φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμάτης είπε ότι καταρτίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, με στόχο  να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών προς τις επιτροπές τους.

Οι στόχοι του Cancer Mission

Ο Dr Μatti Aapro, πρόεδρος της ΕCCO-European Cancer Organization και μέλος του Cancer Mission Assembly, εξήγησε ποιοι είναι οι στόχοι και τι θα προσπαθήσει να επιτύχει το CANCER MISSION. Αναλύοντας  τα βασικά σημεία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου τόνισε ότι έχει ως στόχο:

  • Να δοθεί έμφαση στη ποιότητα της φροντίδας του καρκίνου που λαμβάνουν οι ασθενείς,
  • Να τύχουν προσοχής οι ιδιαίτερες ανάγκες των επιβιωσάντων ασθενών
  • Να αρθούν οι όποιες οικονομικές διακρίσεις στην πρόσβαση, τη διάγνωση και την θεραπεία.
  • Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι ασθενείς στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες  θεραπείες για τον καρκίνο.
  • Να γίνει ενσωμάτωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) στο μονοπάτι φροντίδας του καρκίνου ώστε να συμπεριλαμβάνεται η φροντίδα στο σπίτι και σε δομές της κοινότητας.

Υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο καθηγητής Τit Albreht, συντονιστής της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης iPAAC, αναφέρθηκε στις δυνατότητες υποστήριξης των χωρών-μελών της ΕΕ στο σχεδιασμό και  εφαρμογή Εθνικών Σχεδίων Δράσης με την υιοθέτηση των συστάσεων πολιτικής για την ογκολογική περίθαλψη της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης CanCon. Όπως τόνισε:

  • Στον σχεδιασμό των εθνικών σχεδίων για το καρκίνο είναι σημαντικό να καλύπτεται όλο το φάσμα της πορείας του ασθενούς από την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη έως την ανακουφιστική φροντίδα.
  • Οι ασθενείς πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τον Καρκίνο. Πρέπει επίσης να συμμετέχουν στον προσδιορισμό των αναγκών των ασθενών και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων.

Σημαντικές παρεμβάσεις υπήρξαν σε στρογγυλό τραπέζι σχετικά με τις πολιτικές Υγείας, όπου αναπτύχθηκαν εκτενώς οι θέσεις της ογκολογικής κοινότητας για την διαμόρφωση της Εθνικής Πολιτικής για τον Έλεγχο του Καρκίνου.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ιωάννης Μπουκοβίνας, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑΟ Γιώργος Πισσάκας, η πρόεδρος της ΕΕΠΑ Άννα Μπατιστάτου, ο πρόεδρος της ΕΕΧΟ Ιωάννης Καραϊτιανός, ο συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής στην Ογκολογία Κώστας Σταματόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΣΝΕ Δημήτρης Παπαγεωργίου. Συντονιστής της Ενότητας ήταν ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δημήτρης Μαυρουδής.

Η αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνολογίας

Η αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ. Η πρώτη ημέρα του ήταν αφιερωμένη:

  • Στην ΗΤΑ
  • Στον ρόλο της αρμόδιας Επιτροπής στη χώρα μας
  • Σην συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης
  • Στην διεθνή πρακτική
  • Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου αναφέρθηκε στην αξία της αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας  για τους ασθενείς. Ο καθηγητής Francesco De Lorenzo ανέδειξε την σημασία της υιοθέτησης κοινού συστήματος αξιολόγησης από όλες τις χώρες της ΕΕ, ως βασικού μοχλού για την άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

Ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Υφαντόπουλος τόνισε την αξία της ανεξάρτητης λειτουργίας του Οργανισμού ΗΤΑ. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της συμμετοχής σε αυτόν όλων των εμπλεκόμενων, κατά τα πρότυπα λειτουργίας της Διεθνούς πρωτοβουλίας  All.Can, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να συνυπολογίζονται παράγοντες σχετικοί με τον αντίκτυπο που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην ποιότητα ζωής και οι άλλες κοινωνικές διαστάσεις της.

Η βιοϊατρική έρευνα

Σημαντικό κεφάλαιο του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ αποτέλεσε η βιοϊατρική έρευνα για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο καθηγητής  Παναγιώτης Μπαμίδης ανέδειξε το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των big data στην βιοϊατρική έρευνα για τον καρκίνο. Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσίασε τη σημασία των μοριακών βιοδεικτών και των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Μετά την υπογραφή των τριών Μνημονίων Συνεργασίας με το Ίδρυμα Φλέμιγκ, το ΙΙΒΕΑΑ και το ΙΤΕ, ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την μικροβιακή αντοχή σε σχέση με τον καρκίνο. Η κυρία Φλώρα Κοντοπίδου και ο αναπληρωτής καθηγητής Χάρης Συριστατίδης παρουσίασαν για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς με καρκίνο, αλλά και τι είναι η μικροβιακή αντοχή.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου

Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου. Τα κεντρικά θέματα που αναπτύχθηκαν σε αυτό τον τομέα ήταν:

  • Το σημερινό καθεστώς προστασίας των ασθενών με καρκίνο
  • Η οδηγία για την εναρμόνιση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής
  • Ο ρόλος των φροντιστών ογκολογικών ασθενών
  • Η παρουσίαση της πανευρωπαϊκής έρευνας για τις κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου
  • Η θέση της πολιτείας

Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν με την συνδρομή της δικηγόρου Αγγελικής Πολυδώρου και της βοηθού για την Ίση Μεταχείριση Καλλιόπης Λυκοβαρδής.

Την ενότητα των κοινωνικών προεκτάσεων του καρκίνου ολοκλήρωσε η γονιμότητα μετά τη θεραπεία του καρκίνου, που αφορά πολλούς ασθενείς, ιδίως νεαρής ηλικίας. Η παθολόγος ογκολόγος Ελένη Γαλάνη ανέπτυξε το θέμα της διατήρησης της γονιμότητας μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ενώ η γυναικολόγος Μαρίνα Δημητράκη παρουσίασε τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατήρηση της γονιμότητας μετά τον καρκίνο.

Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ παρακολούθησαν περισσότεροι από 180 σύνεδροι, εκπρόσωποι 39 οργανώσεων ασθενών από όλη την Ελλάδα, επαγγελματίες Υγείας, ερευνητές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας Υγείας, φοιτητές και απλοί πολίτες. Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό είναι διαθέσιμα  στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.