ΠΙΣ: «Τον … Μάρτιο κλείνονται τα ραντεβού για την πρώτη δόση των ιδιωτών γιατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Με τον γενικό πληθυσμό και όχι με τους υγειονομικούς καλούνται να εμβολιαστούν οι ιδιώτες γιατροί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Όπως αναφέρεται από τα μέλη του Συλλόγου, η κυβέρνηση ενέταξε μεν τους ιδιώτες υγειονομικούς στο σύστημα εμβολιασμού, αλλά με τον γενικό πληθυσμό και όχι με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους του δημοσίου.

«Σε ταλαιπωρία» εξελίσσονται οι εμβολιασμοί των ιδιωτών γιατρών, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), «για την πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν μετά τον Φεβρουάριο».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι προχειρότητες και οι ανεπάρκειες, που διαρκώς επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.), διαφαίνονται καθημερινά στον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι τα ραντεβού τους κλείνονται ακόμη και για τον Μάρτιο και μάλιστα μόνο για την πρώτη δόση».

Σημειώνουν, επίσης:

«Η «επιχείρηση ταλαιπωρία» για τους ιδιώτες γιατρούς κινείται μεταξύ Νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.), Ιατρικών Συλλόγων και Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γεγονός που παρατείνει τη βασανιστική διαδικασία του εμβολιασμού.

Χαρακτηριστικό είναι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι υπάρχουν περιοχές που οι γιατροί δεν μπορούν καν με το ΑΜΚΑ τους να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι: Η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια κ.α».

Όλες οι προτάσεις που έχει κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία με ειδικές λίστες, ή στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ή στους Ιατρικούς Συλλόγους, απορρίπτονται.

ΠΙΣ: «Γιατί δεν αξιοποιούνται οι 6 και 7 δόσεις του κάθε φιαλίδιου του εμβολίου;»

Την ίδια ώρα καθημερινά προκύπτει, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, κίνδυνος απώλειας δόσεων του εμβολίου, επειδή δεν έχει προβλεφθεί η αξιοποίησή τους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, να εξηγήσει άμεσα «για ποιο λόγο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση ώστε να προκύπτουν έξι δόσεις ανά φιαλίδιο εμβολίου, την ώρα που υπάρχουν χώρες που πλέον αξιοποιούν ακόμη και επτά δόσεις. Αντίθετα στη χώρα μας συνεχίζουμε να σπαταλούμε το 20% των εμβολίων και των πόρων», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η ιεράρχηση και η προτεραιοποίηση που έχει γίνει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι πλήρως λανθασμένη όπως και ο γενικότερος σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών.

Και ζητά να αναθεωρηθούν τα πάντα για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών ώστε να πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουάριου. «Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η επιμονή σε ένα σύστημα που δεν αποδίδει, δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα. Οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου οι εμβολιασμοί των ιατρών γίνονται ταχύτατα και χωρίς ταλαιπωρία για το ιατρικό προσωπικό», καταλήγουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν