Παπαευαγγέλου: «Περιμένουμε αύξηση στους θανάτους – Πολλές «πυρκαγιές» σε πολλές περιοχές της χώρας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
"Δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική παρά το lockdown", δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των 6:00 μμ για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αυξήθηκε, παρά τα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, με κυλιόμενο μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τα 1.500 άτομα ανά μέρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

«Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου» όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα, συμπλήρωσε και επανέλαβε την σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές.

«Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων μετά από συναντήσεις σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κλειστές δομές. Με αυτές όμως δεν μπορούμε να άρουμε μέτρα. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα όπως περιμέναμε. Σίγουρα βοηθά και η επικράτηση των μεταλλάξεων που μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα», σχολίασε η καθηγήτρια.

Παπαευαγγέλου: Ανησυχούν οι νοσηλείες – αναμένουμε άνοδο των θανάτων

Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντας).

Όπως είπε η Καθηγήτρια, καθημερινά εισάγονται στα νοσοκομεία 260 άτομα με κορονοϊό, ενώ συνολικά στη χώρα 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Το 53% από αυτούς είναι άτομα άνω των 65 ετών, ενώ ένας στους τρεις από 45 μέχρι 65 ετών και δυστυχώς αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι, όπως τόνισε. Το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες.

Αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των θανάτων από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα «και περιμένουμε και νέα άνοδο», σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.  Ο κεντρικός τομέας Αθηνών παραμένει μία σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή, ενώ στον Πειραιά υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως είχε γίνει την περασμένη άνοιξη και καθώς υπάρχει μεγάλη κόπωση, και μέχρι να ανευρεθούν πιο έξυπνες λύσεις, θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Μαγιορκίνης: Βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.

Μ. Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν