Οικονόμου: Έρχεται τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Τι έχουν δείξει οι μελέτες

  • Γιάννα Σουλάκη
μονοκλωνικά
Τροπολογία ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας για να θέσει κανόνες στον τρόπο διάθεσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μετά τη σύμβαση της Κομισιόν -την οποία συνυπέγραψε και η Ελλάδα- για την προμήθειά τους. Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε πως η χώρα μας συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες για την προμήθειά τους, όμως, δεν μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε μονομερώς, χωρίς να έχει δοθεί έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, όπως είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει τροπολογία, που θα επιτρέπει την προμήθεια, αλλά και χορήγησή τους σε έλληνες ασθενείς.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Πολιτική κόντρα για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Τι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ – Υπουργείο Υγείας

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες η Κομισιόν προχώρησε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια 220.000 αγωγών θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων, την οποία συνυπέγραψαν 18 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Στο χαρτοφυλάκιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται πέντε ελπιδοφόρα θεραπευτικά μέσα, κατά του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Συμφωνία της Eli Lilly με την ΕΕ για την προμήθεια αντισωμάτων

Μονοκλωνικά αντισώματα: Η συμφωνία περιλαμβάνει 220.000 δόσεις

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συμφωνία αφορά προμήθεια έως 220.000 δόσεων από τα αντισώματα μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab) και ετεσεβιμάμπη (etesevimab). Οι δόσεις αυτές προορίζονται για ασθενείς με επιβεβαιωμένη COVID-19 οι οποίοι:

  • Έχουν ηλικία 12 ετών και άνω,
  • Δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο για την COVID-19 και
  • Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε σοβαρή COVID-19

Μονοκλωνικά αντισώματα: Αποτελεσματικά απέναντι στα στελέχη Alpha και Delta

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα μονοκλωνικά αντισώματα bamlanivimab και etesevimab. Τα προκλινικά δεδομένα από τα εργαστήρια της Lilly δείχνουν πως τα δύο αντισώματα, χορηγούμενα μαζί, διατηρούν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε πολλές χώρες. Στα στελέχη αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Δέλτα και Άλφα. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 95% των λοιμώξεων στην ΕΕ προκαλούνται από το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Ο συνδυασμός των αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ, ούτε έγκριση από τον FDA. Ωστόσο έχει λάβει  Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ. Επιπλέον, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικασιών χορήγησης έκτακτης ανάγκης σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι τεχνητή μορφή ενός αντισώματος από ασθενή, ο οποίος ξεπέρασε τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Μία και μοναδική έγχυση ενός μονοκλωνικού αντισώματος απέδειξε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες νοσηλείας εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός θεραπεία: Μονοκλωνικό αντίσωμα απέτρεψε τη σοβαρή νόσο Covid-19

Το φάρμακο είναι είναι αποτελεσματικό όταν χορηγείται σύντομα μετά τη μόλυνση ενός ατόμου. Η ανάπτυξη των μονοκλωνικών αντισωμάτων, όμως, είναι μία δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία και η πρόοδος έως τώρα γίνεται με αργό ρυθμό.

Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός θα είναι βραχύβια. Στην παρούσα περίπτωση, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα που ανέπτυξαν διαρκεί περίπου ένα μήνα. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να κατασταλεί ο κορωνοϊός στον οργανισμό, εκτιμούν οι επιστήμονες.