Νοσοκομειακοί γιατροί: Καταγγέλλουν τη Μ. Γκάγκα για νέα αιφνιδιαστική προεκλογική «φωτογραφική» προκήρυξη

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Σε καταγγελία για αιφνιδιαστική "φωτογραφική προκήρυξη για ημέτερους" προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και συγκεκριμένα η παράταξη "Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή".

Όπως λένε οι γιατροί, μία ημέρα μετά την απόσυρση της επικίνδυνης για τους ασθενείς εγκυκλίου για «εφημερίες Τομέα» αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Πέμπτης  4/5/23 η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε επίσημα στην «Διαύγεια» την προκήρυξη 126 θέσεων «συντονιστών διευθυντών» σε τμήματα νοσοκομείων όλης της χώρας προσδιορίζοντας μάλιστα ως περίοδο «υποβολής υποψηφιοτήτων» το χρονικό διάστημα 15 ως 24 Μαΐου 2023 ενώ ως γνωστό η 21η Μαΐου θα είναι η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

«Καταρχάς είναι η πρώτη φορά από το 2009 (δηλαδή εδώ και 14 χρόνια) που προκηρύσσονται θέσεις «συντονιστών διευθυντών». Επίσης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4999/22 (γνωστού και ως «νόμου Γκάγκα») η κυβερνητική κομματική ρουσφετοκρατία στην επιλογή απογειώνεται σε αηδιαστικό βαθμό : το απόλυτο «κουμάντο» σε κάθε «συμβούλιο επιλογής συντονιστών διευθυντών» θα το έχουν ο διοικητής της ΥΠΕ που διορίζεται από τον υπουργό και ένας διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, δηλαδή ένας από αυτούς που ορίζονται από τον διοικητή της ΥΠΕ», λένε οι γιατροί.

«Αν ο υπουργός διαφωνεί θα ανατρέπει την κρίση του συμβουλίου»

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, προβλέπεται πως στην (απίθανη) περίπτωση που ο υπουργός διαφωνεί με την «κρίση του συμβουλίου» θα έχει το προνόμιο να αναπέμψει την κρίση όσες φορές θέλει χωρίς να εξηγεί τους λόγους μέχρις το συμβούλιο να επιλέξει τον αρεστό στον υπουργό υποψήφιο !

Τέλος, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ, με μια απλή ματιά στο συγκεκριμένο σημερινό «έγγραφο προκήρυξης» που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός κ. Γκάγκα, «ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως το έγγραφο αυτό είναι πραγματικό μνημείο προχειρότητας που βρίθει παρανομιών ακριβώς για να φωτογραφίζει διά της «προκήρυξης» κάποιους συγκεκριμένους και ήδη «μιλημένους» γιατρούς της προτίμησης της κ. Γκάγκα».

Επίσης, καταλήγουν πως υπάρχει κεντρική προφορική εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου να παγώσουν οι διαδικασίες για τις θέσεις νέων Επιμελητών που προκηρύχθηκαν πρόσφατα και για τις οποίες αιτήσεις – βιογραφικά έχουν ήδη υποβληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες «με πρόσχημα» ακριβώς πως «έχουμε προεκλογική περίοδο» !

«Δηλαδή επικαλείται η κυβέρνηση την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών λόγω εκλογών» για να μην επιτρέπει στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας να προωθήσουν προς τις ΥΠΕ τις αιτήσεις για θέσεις Επιμελητών ώστε να αρχίσει η προεργασία από τα αντίστοιχα συμβούλια επιλογής ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αιφνιδιαστικά 17 μέρες πριν τις εκλογές προκηρύσσει 126 θέσεις «συντονιστών διευθυντών» φωτογραφίζοντας «ημέτερους» και «μιλημένους» !», τονίζουν οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν πως με τους δυναμικούς αγώνες τους την περίοδο 2006 – 2008 είχαν επιβάλλει την κατάργηση του θεσμού του «συντονιστή διευθυντή» κάτι που είχε αποτυπωθεί στη Συλλογική Σύμβαση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτεία η οποία είχε υπογραφεί την 1/12/2008.

Επίσης ήδη από το 2016 η ΟΕΝΓΕ έχει συγκεκριμένη θέση για τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και την διαδικασία ορισμού του επιστημονικά υπεύθυνου κάθε τμήματος«χωρίς «υπερεξουσίες» και χωρίς κομματικές κυβερνητικές ρουσφετολογίες», λένε οι γιατροί και υποστηρίζουν πως τεράστιες ευθύνες έχει και  η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αντίθετα με τις τότε υποσχέσεις της ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ αυτήν την πρόταση, «γιατί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά βολευόταν με την ρουσφετοκρατία ο διοικητής που διορίζεται από τον υπουργό και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας που ορίζεται από τον διοικητή της ΥΠΕ που διορίζεται από τον υπουργό να ορίζουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των τμημάτων».

Οι γιατροί απαιτούν άμεση ακύρωση της προεκλογικής προκήρυξης των συντονιστών διευθυντών.

«Είναι εξοργιστικό από την μια να έχουμε τραγική υποστελέχωση σε πολλά τμήματα λόγω πολιτικής «μη προσλήψεων» και λόγω καταιγίδας παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και από την άλλη η κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την υποστελέχωση και που αρνείται να προσλάβει μόνιμους Επιμελητές, να τρέχει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές να προλάβει να προκηρύξει «φωτογραφικά» θέσεις … «συντονιστών διευθυντών», καταλήγουν.