Νομοσχέδιο Γκάγκα για νοσοκομεία: Νέα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

  • Γιάννα Σουλάκη
Τμήματα Επειγόντων
Αυτόνομα και αυτοδύναμα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία άνω των 300 κλινών για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη την Πέμπτη (20/10) στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση.

Τέλος στις πολύωρες καθυστερήσεις και αναμονές -που σε πολλές περιπτώσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 8 ώρες- καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δημόσιων νοσοκομείων, φιλοδοξεί να δώσει το νέο νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», το οποίο υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα.

Το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ΤΕΠ προβλέπει επιδόματα στους υπηρετούντες γιατρούς, αλλά και ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την πιο αποτελεσματική και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Κτιριακή αναβάθμιση στα ΤΕΠ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ο σχεδιασμός, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει στα Τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, να υπάρξει εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακή αναβάθμιση.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως 317 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να διατεθούν στα νοσοκομεία που χρειάζονται σημαντική συντήρηση, ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν από τα Τμήματα Επειγόντων:

«Θα ξεκινήσουμε από τα ΤΕΠ, που είναι το τμήμα που πονάει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες στη πιο κρίσιμη ώρα, όταν χρειάζονται άμεση και σωστή εξυπηρέτηση. Αλλάζοντας λοιπόν τη δομή των ΤΕΠ θα έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολύ πιο ικανοποιημένους ανθρώπους, τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα όσο και το προσωπικό. Με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2-3 χρόνια», δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε Περιφερειακής Ενότητας (ΥΠΕ), συστήνονται Τ.Ε.Π. με αυτοτελή λειτουργία, μετά από πρόταση του ΔΣ του νοσοκομείου και εισήγηση της Διοίκησης της ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα της οποίας αυτό υπάγεται.

Οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και κυρίως σε όσους ειδικεύονται στην επείγουσα ιατρική

Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ΤΕΠ θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα από 250 έως 400 ευρώ επιπλέον του μισθού τους, ενώ το επίδομα αυτό είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, δεν θα προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Στα 400 ευρώ θα φτάνει το επίδομα που θα δίνεται στους γιατρούς που κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, ενώ 250 ευρώ θα λαμβάνουν οι ασκούμενοι στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής.

Επίδομα θα λαμβάνουν και οι γιατροί που υπηρετούν στο Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, οι οποίοι κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες θα προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες της οργάνωσης και ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των ΤΕΠ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, αλλά και ο τρόπος συνεργασίας του Τμήματος με το Ε.Κ.Α.Β.

Με παρόμοιες αποφάσεις θα ρυθμιστούν και τα Τμήματα Επειγόντων νοσοκομείων μικρότερης δυναμικότητας των 300 κλινών.