Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: «Διαπίστωσα και προσωπικά τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνησή τους»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Δεσμεύσεις για την ικανοποίηση διαχρονικών κλαδικών διεκδικήσεων της νοσηλευτικής κοινότητας εντός των επόμενων μηνών ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναγνώριση των νοσηλευτών. Όπως τόνισε στο μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, η κυβέρνηση θέτει ψηλά στην ατζέντα της τη συνολική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ενώ προέταξε την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού, απαντώντας στα πάγια αιτήματα του κλάδου με παρεμβάσεις που αναμένονται άμεσα.

«Χρέος μας είναι να κάνουμε το επάγγελμα του νοσηλευτή πιο ελκυστικό για τα νέα παιδιά και ταυτόχρονα να τους πείσουμε ότι στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης τα επαγγέλματα φροντίδας θα έχουν πάντα θέση και καλύτερες αμοιβές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ευχαριστούμε όλες και όλους τους νοσηλευτές από καρδιάς και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να φροντίζουμε για εσάς που φροντίζετε όλους εμάς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπό τους»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αναφορά του πρωθυπουργού στα πρόσφατα προσωπικά του βιώματα, συνδέοντας το μήνυμά του με τις παραμονές του στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα στο πλευρό δικών του ανθρώπων, όπως η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη κι ο στενός του συνεργάτης, Γιάννης Μυλωνάκης.

Μέσα από την προσωπική του οπτική, ο πρωθυπουργός εξήρε τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία:

«Δίνεται και σε μένα η ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπό τους, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες πέρασα αρκετό χρόνο στο νοσοκομείο για ανθρώπους που νοιάζομαι, διαπιστώνοντας και προσωπικά αυτό που ήδη ήξερα: τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο φροντίζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε κάθε δύσκολη στιγμή».

Οι αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στόχος είναι το επάγγελμα του νοσηλευτή να καταστεί ελκυστικότερο για τους νέους, εξασφαλίζοντας καλύτερες αμοιβές και ισχυρότερη θέση, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε ότι εντός των επόμενων μηνών θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για την ικανοποίηση διαχρονικών κλαδικών διεκδικήσεων της νοσηλευτικής κοινότητας, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στη θεσμική αναγνώριση του ρόλου του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, στην περαιτέρω μισθολογική τους στήριξη και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ανέλιξής του».

Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η νοσηλευτική κοινότητα αποτελεί «θεμελιώδη πυλώνα» του συστήματος υγείας.

Η προσφορά τους, τόνισε, δεν εξαντλείται σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων όπως η πανδημία, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την καθημερινή προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας.σ