Μέτρα στην Αττική: Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι μετά τον εξαπλασιασμό των διασωληνωμένων σε ενάμιση μήνα

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττική
Σε οριζόντια μέτρα στην Αττική προσανατολίζονται οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον περιορισμό της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 13/9.

Με σκοπό να εισηγηθούν τα ειδικά μέτρα προς την κυβέρνηση, τα οποία θα ισχύσουν άμεσα στην Αττική ώστε να κοπάσει το ολοένα και αυξανόμενο κύμα λοιμώξεων που παρατηρείται, οι επιστήμονες εστίασαν στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που θα πρέπει να περιοριστούν με βάση τους ειδικούς αλγόριθμους και την επιστήμη της Επιδημιολογίας.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τρεις κυρίως δήμοι της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας, η Κηφισιά και ο Πειραιάς, όμως, οι επιστήμονες εισηγούνται να ισχύσουν τα μέτρα οριζόντια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr προς το παρόν δεν προκρίνεται επιστημονικά η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο συστήνεται η περαιτέρω διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ατόμων.

Την τελική απόφαση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, ωστόσο, θα τη λάβει το κυβερνητικό επιτελείο συνυπολογίζοντας και άλλες κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κορονοϊός: Κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες εστιάζουν το πρόβλημα οι επιστήμονες

Το συνεχιζόμενα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της πρωτεύουσας θα μπορούσε να μειωθεί εάν λαμβάναμε, τα εξής μέτρα:

Λαϊκές αγορές:

Εντοπίζεται πιθανή εστία προβλήματος στις Λαϊκές αγορές. Θα ωφελούσε η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας σ’ αυτές, κατά 50%

Εστίαση:

Να υπάρξει αυστηρή τήρηση των αποστάσεων, αλλά και του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι στα 4 άτομα (6 εάν πρόκειται για οικογένεια)

Λειτουργία καταστημάτων:

Να θεσπιστεί κυλιόμενο ωράριο στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, με έναρξη στις 10 το πρωί, ενώ τα σούπερ μάρκετ να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πελάτες, στις 7.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Να ληφθούν μέτρα για κυλιόμενο ωράριο των εργαζομένων και να υπάρξει αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Κέντρα διασκέδασης:

Αναστολή των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και των μπαρ με μουσική

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:

Αναστολή θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών. Να εξαιρεθούν τα θερινά σινεμά

Θρησκευτικά μυστήρια:

Να επιτραπεί ανώτατο όριο καλεσμένων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες μέχρι 20 άτομα

“Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων μέσα σε 1,5 μήνα”

“Καμπανάκι” για τη δυσάρεστη τροπή που παίρνει η πανδημία COVID-19 στη χώρα και ειδικά στην Αθήνα, είναι η ραγδαία αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς, που μέσα σε ενάμιση μήνα εξαπλασιάστηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Αυγούστου η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέφερε 10 διασωληνωμένους ασθενείς και στις 14 Σεπτεμβρίου (χθες), ο αριθμός αυτός σχεδόν άγγιξε τους 60.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Αυξημένοι θάνατοι (5) και 180 νέα κρούσματα – Στους 59 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση των σοβαρών περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Και μάλιστα συμπληρώνουν ότι παρά τα μέτρα που θα ληφθούν σήμερα, την αύξηση στους διασωληνωμένους δεν θα την αποφύγουμε, καθώς αυτά θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από 15 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν οι επιστήμονες, η πληρότητα που παρουσιάζουν οι κλίνες Εντατικής στο λεκανοπέδιο πλησιάζει το 50% της συνολικής δυναμικότητας του ΕΣΥ.

Τα μέτρα που προτείνουν κινούνται στην κατεύθυνση να μειωθούν τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στην πρωτεύουσα, καθώς με τον ρυθμό αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε λίγο καιρό θα δοκιμάζει τις αντοχές του. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν δεκαπενθήμερη ισχύ και να επανεξεταστούν στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχει ανησυχία για τη λειτουργία των σχολείων

Παρά την προβληματική εικόνα που εμφανίζει η πανδημία COVID-19 στην Αττική, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη λειτουργία των σχολείων. Με βάση την πρόσφατη βιβλιογραφία, οι επιστήμονες κρίνουν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν αιτία που πυροδοτεί μεγαλύτερη έξαρση και επιδημία μεγαλύτερης κλίμακας.

Ωστόσο, τα κρούσματα στα σχολεία, αναμένεται να ακολουθήσουν την πορεία της πανδημίας  στην κοινότητα. Αν δηλαδή τα κρούσματα είναι “ψηλά” στην κοινότητα, ανάλογη εικόνα θα εμφανίζεται και στα σχολεία.