Μ. Παγώνη: Μήνυση από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ για προώθηση φαρμάκου με ψεύτικη συνέντευξή της

  • Ρούλα Τσουλέα
Παγώνη
Τι αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να ενημερώσει τους ασθενείς.

Μήνυση προς τις αρμόδιες Αρχές κατέθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, καθώς το όνομά της χρησιμοποιήθηκε, χωρίς τη συγκατάθεσή της, από επιτήδειους για να προωθήσουν μέσω διαδικτύου ένα φαρμακευτικό σκεύασμα.

Την μήνυση κατέθεσε ο κ. Γιάννης Καρούζος, πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Παγώνη, ώστε η Ελληνική Αστυνομία και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσουν το θέμα και να αποδώσουν ποινικές ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το όλο θέμα αφορά ένα προϊόν για μύκητες με την ονομασία fungent.  Η κυρία Παγώνη ουδέποτε έχει παραχωρήσει συνέντευξη αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του, τονίζει. Δεν έχει  επίσης καμία ανάμιξη στην προώθηση και πώληση του.

Όπως καταγγέλλει, η διαφήμιση έγινε με «δημοσίευση κατασκευασμένης συνέντευξης». Έγινε επίσης με χρήση προσωπικών της φωτογραφιών, χωρίς τη γνώση και τη συναίνεσή της.

«Εξαπάτηση των ασθενών»

Η κυρία Παγώνη «καταγγέλλει την εξαπάτηση των καταναλωτών και των ασθενών, η οποία επιχειρείται με την παράνομη εκμετάλλευση της επαγγελματικής της φήμης και αξιοπιστίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Καρούζου.

Τονίζει, δε, ότι «επιχειρείται παρανόμως εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης που η κυρία Παγώνη χαίρει από το σύνολο των ασθενών της». Γίνεται επίσης «προσπάθεια καπηλείας της επαγγελματικής και επιστημονικής της πορείας και αξιοπιστίας».

Η μήνυση κατατέθηκε αφ’ ενός «για τη διαφύλαξη της επαγγελματικής της φήμης και κύρους». Αφ’ ετέρου για «την προστασία των ασθενών και της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, η κυρία Παγώνη τονίζει πως «η διακίνηση και η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία». Ενημερώνει επίσης τους καταναλωτές ότι «η χρήση τέτοιων προϊόντων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ενώ ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης».