Κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Τι αναφέρει η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

  • Ρούλα Τσουλέα
κύκλωμα
Σύμφωνα με την Αστυνομία, δωρήτριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες γίνονταν ευάλωτες γυναίκες από το εξωτερικό.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει από χθες το βράδυ η αποκάλυψη ότι γιατροί και εργαζόμενοι σε ένα κέντρο γονιμότητας στα Χανιά είχαν δημιουργήσει κύκλωμα εμπορίας ωαρίων, βρεφών και εξωσωματικών γονιμοποιήσεων.

Τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονταν γυναίκες ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες, τις οποίες έμπλεκαν σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών. Κατηγορούνται επίσης  για την εξαπάτηση ασθενών με εικονικές ιατρικές πράξεις.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, για την αποδόμησή του έγινε το πρωί της Τρίτης, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση διεξήχθη με τη συνδρομή και του ΣΔΟΕ.

Κατά τη διάρκειά της συνελήφθησαν οκτώ μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά. Στη σχετική δικογραφία εμπλέκονται ακόμα δύο άτομα, που αναζητούνται. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν όσους συμμετείχαν στο κύκλωμα είναι, κατά περίπτωση:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  • Εμπορία ανθρώπων
  • Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα
  • Παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • Πλαστογραφία
  • Διατάραξη οικογενειακής τάξης
  • Απάτη
  • Σωματική βλάβη
  • Παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Στο όλο θέμα παρέμβαση έκανε απόψε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (E.A.I.Y.A.). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το εποπτικό συμβούλιό της, αναφέρει ότι λαμβάνει μέτρα για το γεννητικό υλικό που φυλάσσεται στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης της Μονάδας και για την εκπλήρωση των ιατρικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση της E.A.I.Y.A. αναλυτικά έχει ως εξής:

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενόψει της διεξαγόμενης προανάκρισης σχετικά με τη δραστηριότητα Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά, είναι σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών.

»Επίσης, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου είναι σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της εν λόγω Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης».

Με πληροφορίες από newsit.gr, E.A.I.Y.A.

Φωτογραφία αρχείου: iStock