Ξανθός: Πέρυσι τον Ιανουάριο ο ΕΟΦ αποφάσισε άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών

  • Γιάννα Σουλάκη
Ξανθός
Τον Ιανουάριο του 2022, εν  μέσω σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά, ο ΕΟΦ αποφάσισε την πλήρη άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ. Την καταγγελία αυτή έκανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών είχε αποφασίσει ο ΕΟΦ πριν από ένα χρόνο και ενώ υπήρχε πάλι έλλειψη φαρμάκων από την αγορά, κατήγγειλε σήμερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Το θέμα, μάλιστα όπως λέει, είχαν αναδείξει ήδη οι βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση στη Βουλή (βλ. ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) η οποία ποτέ δεν απαντήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων και στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού για τη Δημόσια Υγεία προβλήματος, το κ. Ξανθός, επανέλαβε πως τα προβλήματα δεν οφείλονται σε διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά «στη νεοφιλελεύθερη σε ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών μέσω των φαρμακαποθηκών και έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο  στην αγορά φαρμάκου». 

Επίσης ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε στην αναφορά που κατέθεσε μαζί με την αν.Τομεάρχη Υγείας κα Αυγέρη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη που ο ρόλος της είναι η εισαγωγή φαρμάκων για να καλυφθεί η χώρα), κάνει παρανόμως εξαγωγές φαρμάκων!

«Ποια αξιοπιστία λοιπόν έχει η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας στις εξαγγελίες περί ελέγχου της αγοράς, όταν οι βασικοί μηχανισμοί του Κράτους (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο;», αναρωτήθηκε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, αναφέρθηκε «στη διεθνή διάσταση του προβλήματος και στη χρεωκοπία του παγκόσμιου μοντέλου παραγωγής, τιμολόγησης και διάθεσης φαρμάκων» και τόνισε ότι χρειάζεται ριζική  αλλαγή πλαισίου και απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας για μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

«Η «Συμμαχία της Βαλέττα» των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για κοινό μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες με στόχο δίκαιες και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει το δρόμο», καταλήγει.