Κορονοϊός: «Βράζει» η βόρεια Ελλάδα από ενεργά κρούσματα – Επιτόπου κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Επίσκεψη στη βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, με σκοπό τον συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών στην περιοχή, καθώς και την ενημέρωση των τοπικών φορέων. Σε σοβαρή πίεση βρίσκεται το σύστημα Υγείας, στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και τους γειτονικούς νομούς, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την έντονη επιδημιολογική εικόνα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και εισαγωγές.

Με σκοπό την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος έχει συγκαλέσει τεχνικές συσκέψεις με τους Διοικητές των 2 Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, καθώς και με εκπροσώπους ιδιωτικών Κλινικών της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας θα βρεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, ενώ αύριο Παρασκευή (16/4), θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων και γιατρών.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση σε επίπεδο εντατικής θεραπείας ασθενών με Covid-19.

Αυξημένο το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

«Μαρτυρική» χαρακτήρισαν οι γιατροί, τη χθεσινή εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, έκανε δήλωσε πως για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη «έχουμε χάσει τον έλεγχο».

«Είχαμε μία μαρτυρική εφημερία με 62 εισαγωγές για κορωνοϊό κι ακόμη έρχονται ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open και συμπλήρωσε:

«Για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο … δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…».

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για την Κοζάνη, στην οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 936 ενεργά κρούσματα, ενώ αυξημένες λοιμώξεις εμφανίζουν και οι άλλοι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και οι Σέρρες.

Συγκεκριμένα, η Φλώρινα έχει αυτή τη στιγμή 82 ενεργά κρούσματα, τα Γρεβενά 122 και η Καστοριά 240.

Δείτε αναλυτικά τα διαγράμματα με τα ενεργά κρούσματα και πως εξελίχθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες: