Κορονοϊός: Γιατί ανεβαίνει η καμπύλη των μολύνσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Τι συμβαίνει με την κατάχρηση των sms

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες από τη διαρκή αύξηση των λοιμώξεων Covid σε Θεσσαλονίκη, Αττική, αλλά πλέον και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όσο τα μέτρα δεν τηρούνται σωστά, τόσο οι επιπτώσεις της πανδημίας -δηλαδή, οι νοσηλείες και οι θάνατοι- δεν αναμένεται να μειωθούν αναφέρουν.

Πουθενά στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται η χρονική στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας, η οποία κατά τη συνήθη επιδημιολογική πρακτική, ακολουθείται από σταθεροποίηση και στη συνέχεια από πτώση.

Αυτό αναφέρει, μιλώντας στο iatropedia.gr, η κα. Άννα Παππά – Κονιδάρη, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ. Του εργαστηρίου που διεξάγει τον μεγαλύτερο αριθμό μοριακών τεστ (PCR) στη Βόρεια Ελλάδα.

“Εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλο ποσοστό θετικότητας και δείχνει ότι αυξάνεται συνεχώς. Είναι αυξητική η πορεία της πανδημίας. Αυτό έλεγα και το απόγευμα που μιλούσα με συναδέλφους, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε καν σταθεροποίηση. Προς το παρόν υπάρχει μόνο αύξηση, άρα δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσει πραγματικά και πότε θα έρθει η κορύφωση”, αναφέρει η κα. Παππά.

Είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εφαρμόσει επιπλέον οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Η καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 09.00 το βράδυ, έχει σκοπό να βάλει φρένο στην κατάχρηση των sms, που συντηρεί τις καταστάσεις συγχρωτισμού και παρατείνει την ανάσχεση της διασποράς του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δείτε επίσης – Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή

“Τα κρούσματα δεν θα υποχωρήσουν εάν δεν τηρηθούν σωστά τα μέτρα και το lockdown”

Αυτό υποστηρίζει η κα. Άννα Παππά – Κονιδάρη. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική, θα αργήσουμε πολύ να πατάξουμε την επιδημία, με ολέθριες συνέπειες για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα στη χώρα μας:

“Αν θα κρατήσει η αύξηση ακόμη 10 μέρες ή και παραπάνω δεν το ξέρουμε. Γιατί όλα είναι συγκυρίες. Το ότι γίνεται για παράδειγμα μια κατάχρηση των sms, αυτό πιστεύω ότι παίζει ρόλο και δεν σταματά κάπου η επιδημία. Εγώ το βλέπω παντού. Στην κίνηση στο δρόμο, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα, δεν έχει ελαττωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού. Περιμένουμε να τηρηθούν τα μέτρα πιο αυστηρά, για να μπορέσει να φανεί τουλάχιστον μια σταθεροποίηση. Δεν ξέρω αυτό που θα πάει. Γιατί πραγματικά στη Βόρεια Ελλάδα ο αριθμός των κλινών ελαττώνεται δραματικά πλέον, όχι απλά ελαττώνεται”, σημειώνει η επιστήμονας.

Ανεβαίνουν καθημερινά οι μολύνσεις Covid σε όλη την Ελλάδα

Αυξητικές τάσεις εμφανίζει η επιδημία του κορονοϊού σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ εξαιρετικά ανησυχητική είναι η τάση της διασποράς στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ταυτόχρονα ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει αρχίσει να προκαλεί τρόμο.

Οι ημερήσιες μολύνσεις σε Θεσσαλονίκη και Αττική, σε τρεις ημέρες (από 9 έως 11 Νοεμβρίου) ήταν οι εξής:

  • 9/11 – Αττική: 390, Θεσσαλονίκη: 413
  • 10/11 – Αττική: 588, Θεσσαλονίκη: 652
  • 11/11 – Αττική: 635, Θεσσαλονίκη: 777

Αντίστοιχα, αυξητικές τάσεις έχουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίοι σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπέρασαν πλέον τις 400 καθημερινά, αλλά και οι διασωληνωμένοι ασθενείς που άγγιξαν χθες τους 300. Οι τελευταίοι αριθμοί μάλιστα, είναι αυτοί που φέρνουν “ασφυξία” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι δε θάνατοι, οδεύουν σταθερά πλέον, προς τους 50 ημερησίως.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: 43 θάνατοι στη χώρα σε 24 ώρες – 2752 νέα κρούσματα – 297 οι διασωληνωμένοι

Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, αναφέρει ότι αυτή η δραματική άνοδος άρχισε να σημειώνεται από τις 26 Οκτωβρίου: “Πριν από μία εβδομάδα, η ημερήσια αύξηση στον αριθμό των θετικών δειγμάτων ήταν στο 20% και μέσα σε επτά μέρες η αύξηση είναι στο 30% και περισσότερο. Επομένως είναι μια ραγδαία αύξηση και διαρκώς ανεβαίνει την τελευταία εβδομάδα.Από τις 26 Οκτωβρίου και μετά βλέπουμε αυτήν την επιδείνωση”, τονίζει.

Στα δραματικά συμπεράσματα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας λέγοντας ότι στη συμπρωτεύουσα παρατηρείται κατά 32% αύξηση στον δείκτη μεταδοτικότητας.

“Τα θετικά δείγματα βέβαια που βλέπουμε εμείς, είναι επί συμπτωμάτων, όχι τυχαίο δείγμα πληθυσμού. Εμείς δεχόμαστε δείγματα από τα νοσοκομεία, στα οποία πηγαίνουν άτομα που συνήθως έχουν συμπτώματα”, διευκρινίζει η καθηγήτρια Μικροβιολογίας.

Πώς ξέφυγε ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη

Η διασπορά ξεκίνησε κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη” των επιστημόνων και εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του κορονοϊού να μεταδίδεται αθόρυβα σε άτομα, που παραμένουν ασυμπτωματικά. Ο συγχρωτισμός των νεότερων ανθρώπων που δεν εμφανίζουν εύκολα συμπτώματα, ήταν αυτός που βοήθησε τον ιό να διαδοθεί, χωρίς να γίνει αντιληπτός ώστε να περιοριστεί έγκαιρα, λέει η κα. Παππα:

“Η κατάσταση αυτή εξηγείται πάρα πολύ ωραία. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες. Κάτι λοιπόν, συνέβη τότε… Έγιναν κάποιες συναθροίσεις και φαίνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ασυμπτωματικών. Και η διασπορά των ασυμπτωματικών ξαφνικά μεταπηδά σε άλλες ηλικίες, που είναι πιο ευπαθείς. Οπότε αυτοί είναι που καταλήγουν τελικά στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ ή σε θάνατο.

Υπήρξε δηλαδή μια μεγάλη αύξηση σε νεαρότερα άτομα -το πλέον πιθανόν- γιατί αυτά είναι τα ασυμπτωματικά κι έτσι έγινε μια διασπορά την οποία δεν την καταλάβαμε. Δεν ήταν δηλαδή άτομα που πήγαιναν στο νοσοκομείο για να το αντιληφθούμε νωρίς”, τονίζει η Καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο, -η οποία να θυμίσουμε ότι στα μέσα Οκτωβρίου εντοπιζόταν στην ηλικιακή ομάδα 18-39- δεν άφησε αλώβητους τους νέους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Διευθύντριας του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερίας Βλαχογιάννη,  στο iatropedia.gr, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον και αρκετοί νεαροί σε ηλικία άνθρωποι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν την ηλικία των 40 ετών.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: 1 στους 5 ασθενείς διασωληνώνεται – Πολλοί νέοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στις ΜΕΘ

“Επόμενο είναι”, σχολιάζει η Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και συνεχίζει: “αυξάνεται το ποσοστό των θετικών, επομένως ένα ποσοστό από αυτούς τους νέους -οι πιο αδύναμοι- δεν απαντούν σωστά ανοσολογικά κι έτσι υπάρχουν σοβαρά περιστατικά και ανάμεσα στους νέους”.

Κίνδυνος να υπάρξει έλλειψη αντιδραστηρίων

Η δραματική έξαρση της πανδημίας δεν θέτει, όμως, μόνο το Σύστημα Υγείας σε αυστηρή δοκιμασία. Θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για αντιδραστήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα των lockdown που δυσχεραίνουν τις συναλλαγές, μπορεί να εξαντλήσουν τα αποθέματα.

“Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, όμως, δεν παύει να φοβόμαστε, γιατί αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη το πρόβλημα. Είχε παρατηρηθεί παρόμοια κατάσταση και την Άνοιξη, στην παραγωγή των αντιδραστηρίων. Επίσης με τα lockdown και στις μεταφορές υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον θέμα με τα αντιδραστήρια», υποστηρίζει η κα. Άννα Παππά.

“Δεν έχει εντοπιστεί μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα”

Αν και ο ιός είναι εξίσου επιθετικός με τάσεις μεγάλης εξάπλωσης και στην Ελλάδα, ωστόσο τα Εργαστήρια Αναφοράς για τον κορονοϊό στην χώρα μας, δεν έχουν εντοπίσει το μεταλλαγμένο στέλεχος που λέγεται ότι κυκλοφορεί στην Ισπανία και σε άλλες χώρες:

“Η αλήθεια είναι ότι στο δικό μας εργαστήριο επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα διαγνωστικά, δεν έχουμε κάνει τέτοιες μελέτες. Όμως, το έχουν αναλάβει άλλα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Απ’ ότι μίλησα με ένα τέτοιο κέντρο εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν δει τέτοια μετάλλαξη, από αυτές που λένε της Ισπανίας και την άλλη που είναι στα μινκ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δει κάτι παραπλήσιο με μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα”, τονίζει η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναφοράς Covid-19 του ΑΠΘ.