Κορονοϊός – Χαράλαμπος Γώγος: «Πρέπει να γίνει τρίτη δόση» – Ποιοι θα πρέπει να προηγηθούν

  • Κώστας Παπαδόπουλος
κορωνοϊός
Αυτό που συζητείται εδώ και καιρό μεταξύ των επιστημόνων, ότι μπορεί να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, είπε πλέον ξεκάθαρα στον τηλεοπτικό αέρα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες των ανθρώπων που θα πρέπει να προηγηθούν, σε μια τρίτη δόση εμβολίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί.

«Πρέπει να γίνει τρίτη δόση. Φαίνεται σιγά σιγά ότι άνθρωποι, ας πούμε οι μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι, έχουν σιγά σιγά φθίνουσα ανοσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις για να επανέλθει σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μία επαναληπτική δόση.

Όπως επίσης, όταν περάσει ένα διάστημα 6, 9 μηνών. Ας πούμε οι υγειονομικοί το έχουν καλύψει αυτό το διάστημα. Αυτά θα συζητηθούν μέσα στον Αύγουστο στην επιτροπή. Και ηλικιωμένοι. Αυτές οι τρεις ομάδες θα προηγηθούν στη διαδικασία».

Όσο για το αν θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος πληθυσμός στον εμβολιασμό με μια τρίτη δόση, ο κύριος Γώγος, απάντησε ότι με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων «φαίνεται ότι σιγά σιγά θα οδηγηθούμε προς τα εκεί»…

Ο καθηγητής, αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των μεταλλάξεων, χτυπώντας «καμπανάκι» ότι μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή, μία πολύ χειρότερη μετάλλαξη από αυτή της Δέλτα.

«Δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες, για μεταλλάξεις που… μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοιες μεταλλάξεις, όπως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν και μεταλλάξεις με αντοχή στα εμβόλια ή στα αντιικά φάρμακα» είπε.

Κατά τον ίδιο βέβαια, υπάρχει και το καλό σενάριο να επικρατήσουν οι μεταλλάξεις με χαμηλή παθογονικότητα και έτσι, να μετατραπεί η πανδημία σε μια ενδημική νόσο.

Όλα αυτά, την ώρα που τα νέα κρούσματα χτυπάνει «κόκκινο» καθώς αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν στη χώρα μας 2.156 νέα κρούσματα κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν