Κορωνοϊός: Άδεια από ασθενείς τα νοσοκομεία αναφοράς – «Να επανέλθουν στην κανονική λειτουργία» ζητούν οι εργαζόμενοι

  • Γιάννα Σουλάκη
αναφοράς
Η χαμηλή κυκλοφορία του ιού στη χώρα, που ήρθε ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού και της πειθαρχίας που απέδειξαν οι έλληνες πολίτες, έχει ως αποτέλεσμα στα περισσότερα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό να υπάρχει ελάχιστος αριθμός ασθενών.

Κανένας ασθενείς με κορωνοϊό δεν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς «Παμμακάριστος», το οποίο είχε εκκενωθεί από παθολογικούς ασθενείς στις αρχές της κρίσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών της νόσου COVID-19. Στο δεύτερο νοσοκομείο που λειτούργησε, επίσης, με ειδικό καθεστώς, το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 15 ασθενείς.

Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Με μόλις 22 σοβαρά περιστατικά με κορωνοϊό πανελλαδικά, τα οποία βρίσκονται σε διασωλήνωση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα -η οποία αποτυπώνεται κυρίως στον αριθμό των νοσηλευομένων και των θανατηφόρων περιστατικών- είναι πολύ ενθαρρυντική. Αυτή η θετική εξέλιξη, όμως,  έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία αναφοράς αποκλειστικά για κορωνοϊό, όπως το «Παμμακάριστος» να υπολειτουργούν, καθώς είναι εντελώς άδεια.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το νοσοκομείο θα πρέπει να επανέλθει στο πρόγραμμα εφημεριών:

«Το νοσοκομείο εδώ και τρεις μέρες είναι εντελώς άδειο. Νοσηλεύει μηδέν ασθενείς. Νοσοκομείο 170 κλινών άδειο. Θα πρέπει να επανέλθει στο εφημεριακό καθεστώς και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί για την δημιουργία κλινών ΜΕΘ όπως ζητάνε οι εργαζόμενοι που τόσο ανάγκη έχουμε. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακος

Σχεδόν άδειο και το ΝΙΜΤΣ

Το δεύτερο νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού, ΝΙΜΤΣ, νοσηλεύει αυτή τη στιγμή 15 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 11 είναι από την κλινική «Ταξιάρχαι».

«Να δοθεί και πάλι στους δικαιούχους του», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Είναι ένα Νοσοκομείο 375 κλινών, στο οποίο πλέον δεν έχουν πρόσβαση οι δικαιούχοι (ένστολοι). Νοσηλεύει 15 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο ΝΙΜΙΤΣ πέθαναν 8 ασθενείς απο κορωνοϊό, από τη κλινική «Ταξιάρχαι». Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπολειτουργεί το Νοσοκομείο και να είναι αποκλεισμένοι οι δικαιούχοι. Οι εργαζόμενοι ζητούν να δημιουργηθεί μια κλινική κορωνοϊού και το νοσοκομείο να επανέλθει στη πρότερη λειτουργία του. Με εφημερία και πρόσβαση των ενστόλων δικαιούχων», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.