Κορονοϊός: 10ο κρούσμα, συγγενής του 67χρονου από την Αμαλιάδα, θετικό στον ιό

  • Γιάννα Σουλάκη
τέταρτο
Η σύζυγος του 67χρονου που νοσηλεύεται στο Ρίο το νέο κρούσμα. Αρνητικές οι εξετάσεις στην κόρη του ζευγαριού. Σε 48ωρη “καραντίνα” Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος.

Το 10ο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός. Οι πληροφορίες από την Πάτρα επιβεβαιώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης (05.03.2020) όταν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός “χτύπησε” ακόμη έναν άνθρωπο, συγγενή του 67χρονου που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Το νέο κρούσμα, το δεύτερο στην Πάτρα και το 10 στη χώρα, είναι γυναίκα, Ελληνίδα και συγγενής του 67χρονου που νοσηλεύεται στο Ρίο. Τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως πρόκειται για τη σύζυγο του συνταξιούχου, η οποία επίσης είχε πάει μαζί του στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάσεις για κορονοϊό έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού και βγήκαν αρνητικές.

Δείτε επίσης: Πως «ξέφυγε» το 9ο κρούσμα κορονοϊού και φτάσαμε στην 48ωρη «καραντίνα» σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Φαίνεται να ήταν σε απομόνωση στο σπίτι της, αφού η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως “μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας”.

Η γυναίκα εξετάστηκε για το αν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό στο πλαίσιο της εκτεταμένης ιχνηλάτησης των επαφών που είχε ο 67χρονος από την Αμαλιάδα. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο κορονοϊός και οι φόβοι εξάπλωσης

Ο κορονοϊος προκαλεί συναγερμό και έκτακτα μέτρα με κλειστά σχολεία, κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αναβολή εκδηλώσεων και αγώνων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για τουλάχιστον 48 ώρες (σ.σ. αύριο τα μέτρα θα επανεξεταστούν).

Τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας λαμβάνονται προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού.

Συγχρόνως, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν διασκορπιστεί και στους τρεις  νομούς, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα και να απομονώσουν κρούσματα του ιού που ενδεχομένως κυκλοφορούν μέσα στον κόσμο και διασπείρουν αθόρυβα τη νόσο. Πρόκειται για 52 πολίτες από τις πόλεις της Πάτρας, Αμαλιάδας, Γαστούνης και Ζακύνθου (ενδεχομένως και μέλη των οικογενειών τους) που ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρή πνευμονία, στο νοσοκομείο του Ρίου.

Τα γνωστά μέτωπα – δηλαδή οι πιθανές εστίες μόλυνσης του τοπικού πληθυσμού – είναι ήδη πολλά, ενώ ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, μετά την ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων, πόρτα – πόρτα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι μήπως υπήρξε και περαιτέρω διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Πάτρα, παρά την απαγόρευση.

48ωρη “καραντίνα”

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως αύριο, Παρασκευή (06.03.2020), όταν και θα επανεξεταστούν.

  • Τα προληπτικά μέτρα που φέρνει ο κορονοϊός αφορούν στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.
  • Σήμερα και αύριο λοιπόν, σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο:
  • Κλείνουν όλα τα σχολεία και
  • Αναβάλλονται συναθροίσεις (θέατρα, σινεμά, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία).
  • Μέσα στο επόμενο 48ωρο, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

Ο κορονοϊός απαιτεί προσοχή στην υγιεινή!

Κατά τις ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη» για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.