Iatropedia

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμός για κρούσμα σε αγοράκι 14 μηνών, στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπό διερεύνηση βρίσκεται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης, η περίπτωση μικρού αγοριού που εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας. Οι γιατροί υποβάλλουν το παιδί σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν η περίπτωσή του σχετίζεται με τις σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονής του ήπατος, αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα ηπατίτιδας σε μωρό και ερευνάται αν έχει σχέση με άλλες περιπτώσεις της νόσου της φλεγμονής του ήπατος που έχουν οδηγήσει σε μεταμόσχευση παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα αγοράκι 14 μηνών το οποίο είχε νοσήσει και με κορονοϊό πριν λίγους μήνες, όπως αναφέρει το cretapost.gr. Πριν λίγο καιρό, το παιδί εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας με αποτέλεσμα οι γονείς του να επισκεφθούν παιδίατρο του νησιού. Η γιατρός διαπίστωσε οίδημα στο ήπαρ και συνέστησε αμέσως τις απαραίτητες εξετάσεις, ανήσυχη για τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας.

Οι εξετάσεις φέρεται να έδειξαν απότομη άνοδο στις τρανσαμινάσες του παιδιού, ωστόσο η γιατρός έκρινε πως βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα κάτω του ορίου συναγερμού, ή την ανάγκη νοσηλείας.

ΕΟΔΥ: «Δεν είναι ακόμη για μας «ύποπτο» περιστατικό»

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr ωστόσο, στον ΕΟΔΥ, το περιστατικό δεν έχει «φτάσει» ακόμα ως ύποπτο κρούσμα, οπότε οι κεντρικές υγειονομικές αρχές είναι προς το παρόν καθησυχαστικές.

Ωστόσο, οι εξετάσεις συνεχίζονται, ενώ το παιδί παρακολουθείται στενά από τους θεράποντες γιατρούς, τόσο για την πορεία της υγεία του, όσο και για την πιθανή περίπτωση να σχετίζεται η ηπατίτιδα που εμφάνισε με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν αναφερθεί στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, στο… μικροσκόπιο έχει τεθεί και το γεγονός ότι πριν κάποιους μήνες νόσησε με κορoνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται αν η νόσος της φλεγμονής του ήπατος που παρουσίασε σχετίζεται με τον κορoνοϊό ή είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.