Γονείς παιδιών με καρδιοπάθειες: Ζητούν την επαναλειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Παίδων

  • Γιάννα Σουλάκη
Παιδοκαρδιοχειρουργικής
Όχι μόνο δεν επανέρχεται με “γρήγορους ρυθμούς”, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει η επαναλειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του Παίδων "η Αγία Σοφία", υποστηρίζουν οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από καρδιοπάθειες, οι οποίοι διαψεύδουν σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και «εμπαιγμό» από την πλευρά της Διοίκησης του Παίδων, κάνουν λόγο οι γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι «ανακοινώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα», δεν απηχούν στην πραγματικότητα.

«Η αλήθεια για την φημολογούμενη επαναλειτουργία του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ, στο ΓΝΑ Παίδων «Η Αγία Σοφία», είναι ότι παραμένει «ερμητικά κλειστή», λένε οι γονείς και ζητούν από τη Διοίκηση του νοσοκομείου να σταματήσει να εμπαίζει τις οικογένειες.

Συγκεκριμένα οι γονείς αναφέρουν: «Αλγεινή εντύπωση μας προξένησε το χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ έχει ξεκινήσει να επαναλειτουργεί, μετά το επί μήνες απαράδεκτο κλείσιμό του. Μάλιστα, το Δελτίο Τύπου καταλήγει με την φράση “η λειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. επανέρχεται με γρήγορους ρυθμούς”. Την ανακοίνωση έσπευσε να αναπαράγει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, χωρίς να μπουν στον κόπο να διασταυρώσουν τα ανακοινωθέντα από τους άμεσα ενδιαφερομένους γονείς καρδιοπαθών παιδιών ούτε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!»

Δείτε επίσης – Παίδων “Αγία Σοφία”: Διαψεύδει το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας – Τι ισχύει για τα περιστατικά

Γονείς καρδιοπαθών παιδιών: «Ερμητικά κλειστή η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Παίδων»

Στο Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), σύμφωνα με τους γονείς των παιδιών, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, ως εκ τούτου δεν εκπληρώνει τον ρόλο της η Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Με ανακοίνωσή της, ώστοσο, η Διοίκηση του Παίδων «Αγία Σοφία» ενημέρωνε ότι 22-26/6-2020 έχουν προγραμματισθεί καρδιοχειρουργική επέμβαση σύγκλισης αρτηριακού πόρου σε νεογνό 23 ημερών και στις 02/07/2020 καρδιοχειρουργική επέμβαση με εξωσωματική κυκλοφορία, παιδιού ηλικίας 9 ετών.

Οι γονείς απαντούν ότι «Ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια» και συμπληρώνουν ότι τα παραπάνω είναι  «λόγια άνευ αντικρίσματος». Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το Δελτίο Τύπου, εκδόθηκε υπό την πίεση των καταγγελιών τους μέσω των κοινωνικών δικτύων:

«Η λειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. όχι μόνο δεν επανέρχεται με “γρήγορους ρυθμούς”, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει! Τα στοιχεία που δίνονται από τη Διοίκηση αποτελούν άλλη μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού, καθώς αναφέρονται σε περιστατικά και ιατρικές πράξεις που, ούτως ή άλλως, δεν απαιτούν νοσηλεία στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), την καρδιά του ΕΚΑΣΚΑΠ, η οποία παραμένει ερμητικά κλειστή!»

Επιμένει η Διοίκηση του Παίδων: «Το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. λειτουργεί»

Η Διοίκηση του Παίδων, ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση παραθέτει συγκεκριμένες επεμβατικές πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, ή  έχουν προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα ο Διοικητής του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι:

Για το χρονικό διάστημα από τις 10 έως 18 Ιουνίου 2020 στο Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), πραγματοποιήθηκαν, τρεις (3) επεμβατικοί καθετηριασμοί σε παιδιά ηλικίας 2 ετών, 15 ετών και 7 ετών, ένας (1) διαγνωστικός καθετηριασμός, σε παιδί 8 ετών και μέχρι τέλος Ιουνίου έχουν προγραμματισθεί τέσσερις (4) επεμβατικοί – διαγνωστικοί καθετηριασμοί.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Επαναλειτουργεί η Καρδιοχειρουργική του Παίδων, παρά τα fake news»

Οι γονείς ωστόσο, έχουν άλλη άποψη: «Η Διοίκηση αυτοδιαψεύδεται, αφού, στα περιστατικά καθετηριασμών που παραθέτει, περιλαμβάνονται κάποια με ημερομηνία προγενέστερη της αναγγελίας επαναλειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ, επομένως μπορούσαν να γίνουν και προηγουμένως! Το δε καρδιοχειρουργικό περιστατικό που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί περίπτωση χειρουργείου, που επίσης δεν θα χρειαστεί νοσηλεία στην ΚΕΜ», αναφέρουν οι γονείς.

Γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες: «Μη μας εμπαίζετε»

Οι Γονείς του Συλλόγου Γονέων Καρδιοπαθών Παιδιών ζητούν από τη Διοίκηση του νοσοκομείου «να σταματήσει να αναλώνεται σε κούφιες ανακοινώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα» και να ανοίξει τώρα την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα «χωρίς την οποία, δεν μπορεί να γίνει κανένα χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς και δεν νοείται ανοιχτό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο!»

Επίσης, ζητούν να λειτουργήσει και έτοιμη από καιρό ανακαινισμένη πτέρυγα του Καρδιολογικού, για την κατασκευή της οποίας είχε προκληθεί επί 6 μήνες μεγάλη αναστάτωση στο αναστατώση στο Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.. «Τα καρδιοπαθή παιδιά κι οι οικογένειές τους δεν ανέχονται πλέον τον εμπαιγμό!», καταλήγουν οι γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν