Γιατί υπήρξε μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια του lockdown διερευνά μεγάλη μελέτη

  • Γιάννα Σουλάκη
εγκεφαλικών
Μείωση της προσέλευσης ασθενών σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και του lockdown, καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πολλές χώρες, υπήρξαν ενδείξεις μείωσης προσέλευσης εγκεφαλικών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Πρόσφατα, ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει και Έλληνας επιστήμονας, προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο και να εκδοθούν σχετικές οδηγίες.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη διενεργείται σε 18 μεγάλα κέντρα εγκεφαλικών από 9 ευρωπαϊκές χώρες και από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παπαναγιώτου, διευθυντής του Νευροακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

«Στη μελέτη θα αξιολογηθεί κατά πόσον υπήρξε πραγματικά μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο σε σχέση με αντίστοιχες, προηγούμενες περιόδους», εξηγεί ο κ. Παπαναγιώτου.

Ποιοί είναι οι πιθανή λόγοι της μειωμένης προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία

Κατά τον καθηγητή κ. Παναγιώτου, υπάρχουν πολλοί λόγοι, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν συμβάλει στη μείωση προσέλευσης ασθενών με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο:

  • Αποφυγή επίσκεψης στο νοσοκομείο λόγω του φόβου του COVID-19 ιδιαίτερα σε ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού.
  • Λιγότερη προσοχή από μέλη της οικογένειας που θα παρατηρούσαν τα συμπτώματα, καθώς σε πολλές χώρες υπήρξαν περιορισμοί στην επίσκεψη ηλικιωμένων.
  • Λόγω των τρεχουσών πιέσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς ενδέχεται να μην παραπέμπονται στο νοσοκομείο ή να παραπεμφθούν πολύ αργά για τις απαραίτητες θεραπείες στα κέντρα εγκεφαλικών.
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο να μην αναγνωριστεί ως τέτοιο, σε πολύ άρρωστους ασθενείς με COVID-19.

Εγκεφαλικό και πιθανά βιολογικά αίτια

Παράλληλα, ενδέχεται να υπήρξαν και λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πιθανώς λόγω λιγότερου στρες κατά τη διάρκεια της παύσης των δραστηριότητων στο lockdown.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην περίπτωση αντιμετώπισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να προσέλθει ο ασθενής όσο το δυνατόν ταχύτερα στο νοσοκομείο, ώστε να εφαρμοστεί έγκαιρα η αναγκαία θεραπεία (θρομβόλυση ή και μηχανική θρομβεκτομή). Έτσι, στη μελέτη θα αξιολογηθεί αν την περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της θεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναγιώτου, είναι ζωτικής σημασίας να μην υποτιμούμε ορισμένα ύποπτα συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και αν εμφανιστούν πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δείτε ποια είναι αυτά:

  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία.
  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο.
  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα ή παράλυση κάποιου άκρου.
  • Ξαφνική σύγχυση, ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα.
  • Ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της όρασης.
  • Ξαφνικό δυνατό, ασυνήθιστο πονοκέφαλο.