Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα της έκτρωσης

  • Iatropedia newsroom
έκτρωση, γυναίκα
Η Γαλλία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της την ελευθερία των γυναικών στην απόφαση να κάνουν έκτρωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες Κυριακή (29.10.2023) ότι η σχετική πρόταση για ελευθερία στην έκτρωση από τις γυναίκες,  είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα αφορά το άρθρο 34 του Συντάγματος της Γαλλίας και θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ασκείται «η ελευθερία της γυναίκας, που είναι εγγυημένη, να επιλέγει μία εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση δεν θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος αλλά μέσω της λεγόμενης διαδικασίας του Συνεδρίου των Βερσαλλιών, δηλαδή της κοινής απόφασης της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Στη Γαλλία ο πρώτος νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης υπερψηφίστηκε το 1975, επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και με υπουργό Υγείας την Σιμόν Βέιλ.

Το 2022 κατεγράφησαν στη Γαλλία 234.000 εκτρώσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

Πηγή: Newsit.gr