Forum Παθολογίας: Δυνατότητες και όρια του παθολόγου υπό την καθοδήγηση του Π. Χαλβατσιώτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα όρια και οι δυνατότητες της Παθολογίας στο σύγχρονο περιβάλλον Υγείας θα τεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του Φόρουμ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), στις 15 -17 Δεκεμβρίου 2016, στην Αίγλη Ζαππείου (αίθουσα «Ολυμπία») στην Αθήνα.

Το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ένα θεσμοθετημένο Όργανο του ΠΙΣ (ΝΠΙΔ) που αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο για την αναβάθμιση του ρόλου του στο σύγχρονο ιατρικό γίγνεσθαι. Μια από τις δράσεις του είναι η δημιουργία Επιτροπών που επεξεργάζονται και συζητούν θέματα που έχουν να κάνουν με όλα τα σύγχρονα θέματα όπως ο Εθνικός σχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας, η νοσοκομειακή υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα, η δημόσια υγεία, τα θεραπευτικά-διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα φάρμακα, η ηλεκτρονική υγεία και διασυνοριακή ιατρική, ο ιατρικός τουρισμός, η ψυχική υγεία, η παιδιατρική φροντίδα, η ιατρική εκπαίδευση, οι ειδικότητες και οι επιστημονικές εταιρείες-επαγγελματικές ενώσεις, των Ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων, η κοινωνική και ιατρική εργασίας, το περιβάλλον αλλά και το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό των ιατρών. Οι ομάδες αυτές εργασίας που ονομάζονται Τομείς στελεχώθηκαν με μερικούς από τους πιο ειδικούς στο αντικείμενο επιστήμονες και εργάζονται ήδη για την εξαγωγή πορισμάτων και προτάσεων που θα υποβάλλει στη συνέχεια ο ΠΙΣ στην πολιτεία.

Μια άλλη δράση που ξεκινά ο ΠΙΣ μέσω του Ινστιτούτου Ερευνών είναι η διεξαγωγή συνεδρίων –συζητήσεων με τους ιατρούς για τα όρια και τις δυνατότητες κάθε ειδικότητας, αρχής γενομένης με την Παθολογία.

Όπως επεσήμανε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Υπεύθυνος Οργανωτικού του Φόρουμ «η Παθολογία είναι η ‘μητέρα’ όλων των ειδικοτήτων, θα μπορούσε να πει κανείς, διότι ο Παθολόγος βλέπει το όλον και όχι το μέρος. Βλέπει το δέντρο μαζί με τις ρίζες και τα κλαδιά του και όχι ένα τμήμα του. Συνεπώς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Παθολόγος είναι ο ‘μαέστρος’ μιας ‘ορχήστρας’ ειδικών, υπεύθυνος για το τελικό καλό αποτέλεσμα».

 

«Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Γενικός Γραμματέας, αποφάσισε τη διενέργεια του Φόρουμ Παθολογίας, όχι υπό τη μορφή ενός κλασσικού συνεδρίου, αλλά ως πεδίου ελεύθερου διαλόγου και κατάθεσης απόψεων όλων όσων σχετίζονται με την ειδικότητα της Παθολογίας. Δοθείσης της ευκαιρίας, να πω πώς ξεκινάμε με την Παθολογία, που όπως προανέφερα είναι ο ‘μαέστρος’ της ‘ορχήστρας’, αλλά στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλες ειδικότητες στο εγγύς μέλλον» τόνισε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του συνεδρίου εξήγησε ότι επιδίωξη της οργανωτικής επιτροπής του Φόρουμ είναι να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τον Παθολόγο σήμερα, αλλά θα τον απασχολήσουν στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

«Το ηλεκτρονικό περιβάλλον υγείας, που αφορά όχι μόνο τον πρωτοβάθμιο αλλά και τον τριτοβάθμιο Παθολόγο, σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα οφέλη της και τις επεκτάσεις της στον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενή, τα Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, που έχουν μπει δειλά-δειλά στην καθημερινότητα μας, έχουν δημιουργήσει απαιτήσεις και υποχρεώσεις στους ιατρούς και ειδικά στους Παθολόγους που αποτελούν τους στυλοβάτες του Συστήματος Υγείας» εξήγησε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Από το πρόγραμμα του Φόρουμ ξεχωρίζει επίσης το Συμπόσιο με θέμα «Η Θέση του Παθολόγου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στο οποίο αναμένεται να ζητηθούν πέραν των γνωστικών αντικειμένων του σύγχρονου Παθολόγου και τί προβλέπεται σε επίπεδο εκπαίδευσης, όχι μόνο σε επίπεδο ειδικότητας αλλά και δια βίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Περαιτέρω οι εργασίες του Φόρουμ περιλαμβάνουν Συμπόσια για τις εξειδικεύσεις του Παθολόγου, τόσο των ήδη θεσμοθετημένων (όπως της Λοιμωξιολογίας, της Εντατικής Θεραπείας, της Υπέρτασης, του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Γηριατρικής, της Αγγειολογίας, των Υπερήχων κ.α.) όσο και αυτών που πιθανά να θεσμοθετηθούν τα επόμενα χρόνια.

Το ΚΕΣΥ δηλώνει την στήριξη στους σκοπούς του συνεδρίου με διάλεξη του Προέδρου του Καθηγητή Κ. Μάρκου σχετικά με το πώς οραματίζεται την ιατρική εκπαίδευση στο αύριο της υγείας. Παράλληλα στόχος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι να καταρτιστούν ολοκληρωμένες προτάσεις που θα τεθούν προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Έτσι ώστε στον σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας να αναδειχθεί η θέση του Παθολόγου, ως του ειδικού που έρχεται να καλύψει το κενό ή να ζητήσει τη συνεργασία άλλων ειδικών ή να παρακολουθήσει τον ασθενή μετά τον ειδικό, σε παθήσεις, όπως τα ψυχιατρικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά σύνδρομα, οι κακοήθειες ή οι παθήσεις του αναπνευστικού.  Επίσης ανάλογες δράσεις θα τύχουν και τα αντίστοιχα συνέδρια και των άλλων ειδικοτήτων αργότερα.

«Η ανταλλαγή απόψεων επί της θεματολογίας που θα απασχολήσει το Φόρουμ Παθολογίας θέλουμε να καταλήξει, μέσω γόνιμου διαλόγου, σε διαπιστώσεις χωρίς πολιτικό χρώμα και γεωγραφικό προσδιορισμό. Θέλουμε με τη συνδρομή όλων όσων ασχολούνται σήμερα με την εκπαίδευση και λειτουργία του Παθολόγου στο εθνικό περιβάλλον της Υγείας, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με την Πολιτεία και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα καλύτερο, πιο σύγχρονο και πλήρες περιβάλλον για την βέλτιστη άσκηση του λειτουργήματος του Παθολόγου σήμερα και στο μέλλον» υπογράμμισε κλείνοντας ο κύριος Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Υπεύθυνος Οργανωτικού του Φόρουμ Παθολογίας.

Το συνέδριο αυτό είναι το μοναδικό που έχει λάβει την αιγίδα όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν