Φαρμακοποιοί – ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ να ελέγξει όσους δεν τηρούν την απαγόρευση των εξαγωγών

  • Γιάννα Σουλάκη
ελλείψεις
Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων εξακολουθεί να προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας, τους φαρμακοποιούς και κυρίως τους ασθενείς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εστιάζει στον έλεγχο των Φαρμακαποθηκών ως προς τις παράλληλες εξαγωγές φθηνών ελληνικών φαρμάκων στο εξωτερικό σε καλύτερες τιμές.

Καλεί συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να ασκήσουν ελέγχους σε αυτούς «που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας».

Ταυτόχρονα, τα μέλη του ΠΦΣ υπογραμμίζουν πως, η επιδίωξη κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου, να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, θα πέσει στο κενό.

Αφορμή για όλα τα παραπάνω αποτέλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 18/9/23, ο Υπουργος Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον ΣΚΑΙ, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε πως σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί πλατφόρμα και εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, μέσω κινητού.

«Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας», σημειώνουν οι Φαρμακοποιοί.

Φαρμακοποιοί (ΠΦΣ): Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό

Οι φαρμακοποιοί επικροτούν και στηρίζουν, όπως λένε, την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να βρει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που αφορά στην Υγεία χιλιάδων πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που μεταξύ των άλλων είναι και η απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής.

«Οι αναφορές περί του «απαράδεκτου της προληπτικής απαγόρευσης των εξαγωγών» έπεσαν στο κενό, αφού για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής», σημειώνουν.

Από την άλλη πλευρά οι Φαρμακοποιοί επιμένουν πως οι Φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν.

Ο ΠΦΣ ξεκίνησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών, για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων.

«Οι αναφορές ορισμένων περί «επιχειρηματικότητας» και περί «θετικού ισοζυγίου», δεν αφορούν το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό και η προσβασιμότητα σε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων!», καταλήγουν οι Φαρμακοποιοί.