Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Δυσκολεύουν οι μετακινήσεις για τους ανεμβολίαστους – Με green pass οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις για τουριστικούς λόγους εντός της χώρας, εισηγούνται προς την κυβέρνηση οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό μόνο με την επίδειξη αρνητικού (μοριακού ή rapid) τεστ, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα αποτελέσματα των self test.

Μέτρα για τους μη εμβολιασμένους και τις μετακινήσεις τους για τουριστικούς λόγους από νομό σε νομό, εισηγούνται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μετά από σημερινή συνεδρίασή τους.

Ειδικότερα, η εισήγηση προβλέπει να γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις στη χώρα (όχι για λόγους εργασίας, μόνο διακοπών) για τους ανεμβολίαστους πολίτες με αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα self test. Το μέτρο αφορά τις μετακινήσεις με αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία ΚΤΕΛ και τρένα.

Στο σκεπτικό της επιτροπής εντάσσεται η πρόκληση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης στους πολίτες που ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν, καθώς ο έλεγχος για την Covid-19 συνεπάγεται επιπλέον δαπάνη, που δεν καλύπτεται από το κράτος.

Με green pass οι μετακινήσεις εντός χώρας για τους εμβολιασμένους

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν επίσης την διεξαγωγή ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και σιδηροδρομικών ταξιδιών εντός της επικράτειας με τη χρήση του Green Pass, δηλαδή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος του Green Pass θα γίνεται -όπως και στην εστίαση- μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Oι επιβάτες σε αεροπλάνα, καράβια και τρένα, θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό και θα σκανάρεται το QR.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της χώρας στην επιδημία Covid-19 και τους εμβολιασμούς.