Επετειακό 40ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Θα διεξαχθεί 6-8 Οκτωβρίου 2022 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Θα συμμετάσχουν 15 ξένοι ομιλητές και θα γίνουν τρία κλινικά φροντιστήρια και σειρά πρακτικών σεμιναρίων.

Περισσότεροι από 2.000 οδοντίατροι από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παρακολουθήσουν το επετειακό 40ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που αρχίζει τις εργασίες του την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο, που έχει θέμα «Αναγέννηση στην Οδοντιατρική», διοργανώνεται από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με την συνεργασία του Οδοντιατρικού  Συλλόγου Αττικής. Θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου 2022 και θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

H αναγέννηση της Οδοντιατρικής αποτελεί στόχο του οδοντιατρικού κόσμου. Η Οδοντιατρική είναι αναπόσπαστος κρίκος στην ιατρική αλυσίδα και είναι πλέον σαφής η σχέση στοματικής υγείας με την γενική υγεία του ατόμου και την ποιότητα ζωής.

Καθημερινά ανακαλύπτονται ασθένειες που δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις στην στοματική κοιλότητα, όπως οι φλεγμονές των ούλων λόγω του διαβήτη ή προκαρκινικές βλάβες του στόματος.

Η θεματολογία

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν:

  • Στις σύγχρονες κλινικές προσεγγίσεις και αναγεννητικές τεχνικές στην Περιοδοντολογια και Ενδοδοντία
  • Τα εμφυτεύματα και τις αναπλαστικές τεχνικές στην Εμφυτευματολογία, στην Κινητή και Ακίνητη Προσθετική, την αισθητική Οδοντιατρική, την Οδοντιατρική Ακτινολογία, την Αθλητική Οδοντιατρική
  • Τις ορθοδοντικές παρεμβάσεις πριν και μετά από τραυματισμούς
  • Τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
  • Τη θεραπεία των σχιστιών

Θα παρουσιαστούν επίσης οι σύγχρονες απαιτήσεις για την Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας, τη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική, την αντιμετώπιση του πόνου στην κλινική πράξη, καθώς και άλλα επαγγελματικά οδοντιατρικά θέματα.

«Ο τίτλος του φετινού τριήμερου συνεδρίου αφορά στην “Αναγέννηση στην Οδοντιατρική», τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά/επιστημονικά και αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις της σύγχρονης Οδοντιατρικής», δήλωσε ο  πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής Φοίβος Μαδιανός.

Και συνέχισε: «Για πρώτη φορά περισσότεροι από 15 διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές θα μας τιμήσουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στο κατευθυνόμενο πρόγραμμα. Επιπλέον, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, επιστημονικών εταιρειών και φορέων, καθώς και φοιτητές, θα πλαισιώσουν το επιστημονικό πρόγραμμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια».

Κλινικά φροντιστήρια και πρακτικά σεμινάρια

Στο συνέδριο θα διοργανωθούν τρία κλινικά φροντιστήρια σχετικά με:

  1. Τη συνεργασία οδοντιάτρου-οδοντοτεχνίτη με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας
  2. Τους διαφοροδιαγνωστικούς προβληματισμούς στην Ενδοδοντολογία και τη διαχείρισή τους
  3. Τις μεθόδους αυτορρύθμισης υπό συνθήκες πίεσης στο απαιτητικό περιβάλλον του οδοντιατρείου

Θα πραγματοποιηθεί επίσης σειρά πρακτικών σεμιναρίων που αφορούν:

  • Τη συρραφή μαλακών ιστών
  • Τις ολοκεραμικές αποκαταστάσεις
  • Την ψηφιακή αποτύπωση
  • Τα ψηφιακά πρωτόκολλα καθοδηγούμενης τοποθέτησης στη σύγχρονη Εμφυτευματολογία
  • Τη χρήση νημάτων στην Αποκαταστατική Οδοντιατρική

Το ελεύθερο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις. Το συνέδριο θα χρησιμοποιήσει τον καθιερωμένο πλέον θεσμό των e-posters.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου ΕΔΩ.