Νέα επιδημία του συνδρόμου Guillain Barré στο Περού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Guillain-Barré
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στο Περού καταγράφεται ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων του εν λόγω συνδρόμου.

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες την Κυριακή λόγω ενός νέου ασυνήθιστου κρούσματος του συνδρόμου Guillain-Barré, μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων λόγω αυτής της ασθένειας που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré: Οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις και τα πρώτα σημάδια – Ποιοι κινδυνεύουν κυρίως

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στο Περού καταγράφεται ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων του εν λόγω συνδρόμου. Είχε επαναληφθεί την ίδια περίπου χρονική στιγμή το 2019.

“Κηρύσσεται εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για περίοδο 90 ημερών λόγω της ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου Guillain Barré”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η έκτακτη ανάγκη αφορά και τις 24 περιφέρειες του Περού.

“Υπήρξε μια σημαντική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες που μας αναγκάζει να αναλάβουμε δράση ως κράτος για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού”, δήλωσε στον Τύπο, ο υπουργός Υγείας César Vásquez.

Ο υπουργός εξήγησε ότι έτσι θα επιτραπεί η αγορά ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ασθενών με τη νόσο για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο αριθμός των νεκρών από το σύνδρομο αυξήθηκε στους τέσσερις και τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 180 μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου.

Είχε συμβεί το ίδιο και το 2019 στο Περού: Ο ρόλος της προηγούμενης μόλυνσης από καμπυλοβακτήριο

Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) είναι η πιο κοινή μορφή οξείας παράλυσης παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από κινητική αδυναμία, αισθητικές ανωμαλίες και κυτταρολευκωματολογική διάσπαση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Μια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος τυπικά προηγείται του GBS. Η λοίμωξη από το βακτήριο Campylobacter jejuni είναι ο πιο συχνά αναγνωρισμένος παράγοντας του GBS και συνήθως σχετίζεται με την οξεία μορφή κινητικής νευραξονικής νευροπάθειας του GBS.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 26ης Μαΐου 2019, το σύστημα επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας του Περού εντόπισε αρκετές περιπτώσεις GBS που ξεπέρασαν την αναμενόμενη επίπτωση των 1,2 περιπτώσεων/100.000 άτομα/έτος (δηλαδή, 29 περιπτώσεις/έτος). Από το 2016, τα νοσοκομεία στο Περού έχουν αναφέρει ύποπτα κρούσματα GBS σε ένα σύστημα παθητικής επιτήρησης. Στις αρχές Μαΐου 2019, όταν το σύστημα τροποποιήθηκε σε σύστημα ενεργητικής επιτήρησης λόγω της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης GBS, το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας, Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ζήτησε πληροφορίες για τα κρούσματα.

Εννέα από τις 24 περιφέρειες του Περού ανέφεραν ΤΌΤΕ κρούσματα GBS, τα οποία αντιστοιχούσαν σε ετήσια επίπτωση 30,9 περιπτώσεων/100.000 άτομα/έτος.

Αυτή η επιδημία GBS ήταν ασυνήθιστη λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Το ποσοστό επίπτωσης ήταν σχεδόν 25 φορές υψηλότερο από το αναμενόμενο και υψηλότερο από τα προηγούμενα περιγραφέντα κρούσματα GBS. Η ταχεία αύξηση των αριθμών, ακολουθούμενη από μια εξίσου απότομη μείωση, μπορεί να υποδηλώνει έκθεση σε σημειακή (μοναδική) πηγή. Το ξέσπασμα επηρέασε πολλές γεωγραφικά ανόμοιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που διέφεραν σημαντικά ως προς τις γεωκλιματικές τους ιδιότητες.

Γενικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η ελαφρά επικράτηση των ανδρών και η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε άτομα αυξημένης ηλικία, είναι συνήθη για το GBS. Ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς, αναπτύχθηκε μια φθίνουσα παράλυση, παρά -η πιο κοινή- ανιούσα παράλυση. Η κλινική σημασία αυτής της παρατήρησης ήταν ασαφής.

Ηλεκτροφυσιολογικά, οι περισσότερες περιπτώσεις φάνηκε να έχουν τον φαινότυπο της οξείας κινητικής νευραξονικής νευροπάθειας του GBS, που έχει συνδεθεί στενά με την προηγούμενη λοίμωξη από το καμπυλοβακτήριο C. jejuni.

Τεστ PCR και σχετικές καλλιέργειες ανίχνευσαν το ξέσπασμα του C. jejuni που αναφέρθηκε τότε. Η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε την κλωνικότητα αυτών των δειγμάτων που ανακτήθηκαν από τις πληγείσες περιοχές του Περού και ταυτοποίησε την αλληλουχία γονότυπου τύπου 2993, η οποία έχει συσχετιστεί με εστίες GBS στην Κίνα.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι αυτή η άνευ προηγουμένου επιδημία GBS σχετιζόταν με ένα προηγούμενο ξέσπασμα Campylobacter με σημειακή πηγή.

Πηγές: https://time.news, https://wwwnc.cdc.gov

φωτό: iStock