ΕΛΑΣ και ΣΔΟΕ «ξεσκονίζουν» υποθέσεις που σχετίζονται με τον Χρήστο Ιατρού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καλά στην υγεία του είναι ο εξαίρετος συντονιστής διευθυντής του νεφρολογικού τμήματος στο Γ.Ν. Νίκαιας, Χρήστος Ιατρού ο οποίος δέχτηκε προ 10ημέρου δολοφονική επίθεση ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό στον Κηφισό. Η υπόθεση "μύριζε" από την αρχή καθώς ο γιατρός είναι γνωστός για την τιμιότητα και καθαρότητά του προσωπικά και επαγγελματικά με αποτέλεσμα οι υποψίες να έχουν στραφεί από την αρχή σε συμφέροντα που εκείνος "χτύπησε" με αποφάσεις του... Τώρα στο κυνήγι των υπευθύνων έχει μπει και το ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε χθες ΤΟ ΒΗΜΑ.

Από την πρώτη στιγμή οι άνδρες της ΕΛΑΣ εξετάζουν την δικαστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 2004 μετά από έλεγχο σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω και στην οποία διεξάγοντο οι αιμοκαθάρσεις 36 ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Η έρευνα έδειξε ότι το Ταμείο είχε επιβαρυνθεί με 260.000 ευρώ εντός ενός έτους την στιγμή που οι αιμοκαθάρσεις λέγεται ότι ήταν πλασματικές. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της κλινικής υποστήριζαν ότι η οικονομική διαφορά ήταν μόνο 52.000 ευρώ…

Ο κ. Ιατρού ως πραγματογνώμονας του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα της κλινικής αυτής, και βασικός μάρτυρας στη δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και οδήγησε στην καταδίκη της μητέρας του ιδιοκτήτη που εμφανιζόταν ως υπεύθυνη του νοσηλευτικού ιδρύματος,  και φυλάκιση 8 ετών μιας γιατρού σε φυλάκιση 6 ετών, είναι φυσικό να έγινε ο «κακός της υπόθεσης». Εξάλλου, ο εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή και του του κλινικάρχη και η δίκη του έχει ορισθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ το Εφετείο για τη μητέρα του και την γιατρό έχει οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2016.

Όπως αναφέρεται στο ΒΗΜΑ, ο εν λόγω ιδιοκτήτης κλινικής, ο οποίος διατηρεί και εταιρεία με φίλτρα και άλλα αναλώσιμα για νεφροπαθείς, είχε προχωρήσει το 2012 σε καταγγελία στο ΣΔΟΕ με την οποία απέδιδε στον κ. Ιατρού και σε άλλους 22 νεφρολόγους 5 κρατικών νοσοκομείων το ότι «πλουτίζουν με τη διοχέτευση ατόμων που χρειάζονται αιμοκαθάρσεις σε συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές, καθώς και ότι εκπροσωπούν συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών ιατρικών μηχανημάτων και υπάρχουν παρατυπίες στις εν λόγω διαδικασίες».

Όπως ανέφεραν ιατροί, «δεν βρέθηκε οποιοδήποτε επιλήψιμο στοιχείο για τον κ. Ιατρού και τους συναδέλφους του». Ωστόσο η πλευρά του καταγγέλλοντος σημειώνει πως «από δικαστική πηγή έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα για ορισμένους – όχι για τον κ. Ιατρού – από τους νεφρολόγους».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος κλινικάρχης είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-14 σε δύο καταγγελίες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλον κρατικό φορέα.

Ο κ. Ιατρού είχε χειρισθεί ως πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ – τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2015 – αλλά και ως υπεύθυνος επιτροπών πολλές υποθέσεις αξιολόγησης ιατρικών μηχανημάτων ή μετάβασης ασθενών στο εξωτερικό.