ΕΚΑΒ: Άσκηση προσομοίωσης για τον κοροναϊό και στα νοσοκομεία «Παίδων»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Για την πιθανότητα αντιμετώπισης ύποπτου παιδιατρικού περιστατικού Κορωνοϊού Covid-19, προετοιμάστηκε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) πραγματοποιώντας άσκηση ετοιμότητας και προσομοίωσης στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» & «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Το σενάριο του ΕΚΑΒ προέβλεπε τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κοροναϊού και συγκεκριμένα ενός κοριτσιού 14 ετών με ύποπτα συμπτώματα, το οποίο θα έπρεπε να μεταφερθεί με τη συνοδεία της 40χρονης μητέρας του στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Η δεκατετράχρονη, η οποία πριν επτά ημέρες είχε ταξιδέψει μαζί με την μητέρα της από την Κίνα στην Ελλάδα (μέσω άλλης Ευρωπαϊκής χώρας), σήμερα το πρωί παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό Covid-19 (εμπύρετη κατάσταση, εκδήλωση εμετών με πόνους στην κοιλιακή χώρα).

Κατόπιν της κλήσης στο ΕΚΑΒ (166), το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) ενημέρωσε για την επικείμενη υποδοχή, των εν λόγω περιστατικών, το αντίστοιχο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κατά την άφιξη του παιδιού και της μητέρας του, τόσο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενεργοποιήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης (συνδυαστική κατάσταση full emergency λόγω της συνοδείας ενήλικα με πιθανή μόλυνση) από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε Νοσοκομείου.

Η ίδια ακριβώς άσκηση με το αντίστοιχο σενάριο, επαναλήφθηκε στη συνέχεια και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

ΕΚΑΒ: Οι ασκήσεις προσομοίωσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, οι δύο ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου παιδιατρικού περιστατικού Κορωνοϊού Covid-19, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» & στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία:

«Το ΕΚΑΒ, συνεχίζοντας τον ευρύτερο έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεών του αλλά και των εμπλεκομένων δομών υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, πραγματοποίησε με επιτυχία σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2020, προγραμματισμένη συνδυαστική άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου παιδιατρικού περιστατικού Κορωνοϊού Covid-19, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» & στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού»».

Η συγκεκριμένη συνδυαστική άσκηση ετοιμότητας και προσομοίωσης, για την αντιμετώπιση ύποπτου παιδιατρικού περιστατικού Κορωνοϊού Covid-19, πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, του κοινού Διοικητή των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» κου Παπασάββα Μανώλη και του του Υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ κου Μίχου Νίκου.