Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια του εθισμένου στο τζόγο!

  • Iatropedia
Σε ρυθμούς τζόκερ κινείται όλη η Ελλάδα αφού το 15ο στη σειρά τζάκ ποτ που σημειώθηκε έχει προκαλέσει φρενίτιδα οδηγώντας ακόμη και τους πιο ψύχραιμους σε κάποιο πρακτορείο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι την περασμένη Κυριακή μέχρι και 1.000 δελτία το δευτερόλεπτο έφτασαν να συμπληρώνονται την Κυριακή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology, το εύκολο χρήμα προκαλεί μέθη σε πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να σπαταλούν ολόκληρες περιουσίες σε καζίνα, στοιχήματα, τυχερά παιχνίδια. Έτσι δεν είναι σπάνιο οι παίκτες να εθίζονται από τον τζόγο και να μην μπορούν να ξεφύγουν από την συνήθεια αυτή.

Ωστόσο, οι ειδι­κοί, επισημαίνουν ότι αυτό που ικα­νοποιεί ακόμη περισσότερο τον παίκτη, πέρα από τα κέρδη, είναι το ρίσκο και η ευχαρίστηση του παιχνιδιού.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο κίνδυνος του εθισμού είναι μεγαλύτερος για όσους παίκτες παίζουν μεγάλα ποσά αλλά και όσοι παίζουν λίγα χρήματα σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Μάλιστα ο κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται κι άλλο όταν η πρόσβαση στα τυχερά παιχνίδια είναι εύκολη και συχνή, όπως στο διαδικτυακό τζόγο.

Σε έρευνα για να σκιαγραφήσει το προφίλ ο εθισμός στον τζόγο παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εξάρτηση από τον τζόγο συνυπάρχει με άλλες εξαρτήσεις (π.χ. από το αλκοόλ).

Επικίνδυνες συμπεριφορές

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων ατόμων ΚΕΘΕΑ ο παίκτης παρουσιάζει συμπεριφορές όπως:

έντονη ενασχόληση με τον τζόγοανησυχία και ευερεθιστικότητα όταν επιχειρεί να διακόψει ή να ελαττώσει τον τζόγο

τάση δανεισμού χρημάτων για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα

επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο

πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά

αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη έλλειψη χρημάτων από το οικογενειακό εισόδημα

εντατική μελέτη των προγραμμάτων, προγνωστικών από ΤV, εφημερίδες και ραδιόφωνο

απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι

άρνηση σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο που ασχολείται με τον τζόγο

μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία

δυσφορία, θυμός και κλιμακούμενη ένταση αν κάτι τον εμποδίσει να παίξει

χαρούμενη διάθεση, διογκωμένος εγωισμός, ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους

Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον δικό μου που έχει πρόβλημα με τον τζόγο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το στενό περιβάλλον συνειδητοποιεί πολύ πιο νωρίς από τον ίδιο εξαρτημένο ότι υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, ώστε να πάρετε συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τους εξαρτημένους από τον τζόγο.

Ένα πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να βοηθάτε τον εξαρτημένο να επιλύει τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τον τζόγο, δανείζοντάς του χρήματα, καθώς και να θέσετε συγκεκριμένους κανόνες και όρια.

Συζητήστε μαζί του τις επιπτώσεις που έχει ο τζόγος στην οικογένεια, στους φίλους του και στην ίδια του τη ζωή, δείχνοντας κατανόηση και δηλώνοντας διαθέσιμοι να τον υποστηρίξετε στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί.

Η συμμετοχή των συγγενικών προσώπων στη θεραπεία για την απεξάρτηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική για τον εξαρτημένο, γίνεται και θεραπεία οικογένειας ή ζεύγους με στόχο την αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων, τηρουμένου του απορρήτου και της ανωνυμίας.

Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον του εξαρτημένου θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον τζόγο είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια.

Πώς γίνεται η απεξάρτηση από τον τζόγο;

Η απεξάρτηση από τον τζόγο απαιτεί μεγάλη αυτοπειθαρχία και κίνητρο από την πλευρά του εξαρτημένου. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι υποστήριξης ατόμων που έχουν εθιστεί στα τυχερά παιχνίδια.

Για όλες τις θεραπείες απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ίδιο το άτομο να παραδεχθεί ότι έχει πρόβλημα. Το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθεί σε εγκεκριμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν θεραπεία, υποστηρίζοντας παράλληλα τα άτομα του στενού περιβάλλοντος τους εξαρτημένου.

Πού μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια

Πρόγραμμα «ΑΛΦΑ»-Απεξάρ­τησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια,«ΚΕΘΕΑ» (Κέντρο Θεραπείας Εξαρ­τημένων Ατόμων), τηλ.: 210-92.15.776, 210-92.37.777. Στελεχώνεται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ψυχοκοινωνικός-Θεραπευ­τικός και Συμβουλευτικός Σταθμός για άτομα Εξαρτημένα από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στελεχώνεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, τηλ.: 2310-542.141.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζόκερ: Φρενίτιδα σε όλη τη χώρα

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;