Δήλωση-σοκ από επικεφαλής του Π.Ο.Υ.: Κίνδυνος για δευτερεύουσα καταστροφή μεγαλύτερη του ίδιου του σεισμού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Π.Ο.Υ.
Η κατάσταση σε Τουρκία-Συρία μετά τον φονικό εγκέλαδο μπορεί να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα.

Την πραγματική διάσταση της καταστροφής που έγινε και των ακόμα μεγαλύτερων διαστάσεων που αυτή μπορεί να πάρει, περιέγραψε ο Robert Holden, επικεφαλής της Ομάδας Ανταπόκρισης στους Σεισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ).

Δείτε τι είπε σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση σε Τουρκία και Συρία αυτήν τη στιγμή:

Έχουμε μια τεράστιας κλίμακας καταστροφή που εκτυλίσσεται με μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που επέζησαν να είναι τώρα στην ύπαιθρο, σε φρικτές συνθήκες που όλο χειροτερεύουν. Έχει διακοπεί σε μεγάλο βαθμό η βασική παροχή νερού. Έχουμε μεγάλες διακοπές στις προμήθειες καυσίμων και ηλεκτρισμού, στις επικοινωνίες, στα βασικά της ζωής. Διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν δράσουμε με τον ίδιο ρυθμό και ένταση όπως κάνουμε τώρα σε επίπεδο εντοπισμού και διάσωσης.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν τα βασικά στοιχεία για να επιζήσουν την προσεχή περίοδο. Πρέπει να επαναλειτουργήσουμε τις υπηρεσίες μας, να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε εύρος μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής. Όλο αυτό δεν είναι καθόλου απλή αποστολή, ούτε κατά διάνοια δεν είναι κάτι απλό. Η κλίμακα της επιχείρησης αυτής είναι τεράστια, αλλά αυτό που βλέπουμε από τους ανθρώπους μας στο έδαφος είναι ένα αίσθημα επίγνωσης και προσήλωσης στον στόχο. Και αυτός ο στόχος δεν αφορά μόνο τον εντοπισμό και τη διάσωση. Αυτός ο στόχος αφορά το να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να επιζούν και να έχουν ό,τι χρειάζονται για να το κάνουν.

Tουλάχιστον 24.150 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Περισσότεροι από 24.150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς.

  • Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
  • Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.
  • Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες.
  • Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό.
  • Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.

Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.

Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε.

«Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Οκτάι.

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), 20.655 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία. Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν στα συντρίμμια.

Με πληροφορίες από Π.Ο.Υ. και ΑΠΕ-ΜΠΕ