Γεωργιάδης για χανταϊό: Γιατί η Ελλάδα επιβάλλει στον ταξιδιώτη το αυστηρότερο πρωτόκολλο στην Ευρώπη

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να θωρακίσει την τουριστική εικόνα της χώρας, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε το μεσημέρι στον ΣΚΑΪ τους λόγους πίσω από την απόφαση για τον αυστηρό περιορισμό του Έλληνα ταξιδιώτη που επαναπατρίστηκε από το επικίνδυνο κρουαζιερόπλοιο Hondius

Ο ταξιδιώτης μεταφέρθηκε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου θα παραμείνει σε καραντίνα 45 ημερών στην κλινική του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Η απόφαση αυτή αποκλίνει σημαντικά από τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επιτρέπουν την καραντίνα κατ’ οίκον και μάλιστα λιγότερες μέρες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η επιλογή της νοσοκομειακής καραντίνας έναντι της οικιακής δεν βασίζεται μόνο σε ιατρικά δεδομένα, αλλά σε λόγους εθνικής ασφάλειας και οικονομικής προστασίας. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν σαφής:

«Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα εδώ, ποιος μπορεί να τον επιτηρήσει στο σπίτι του ή όχι και αν τυχόν για τον οποιοδήποτε λόγο αυτός που αποφασίζει να βγει έξω και μία στο δισεκατομμύριο υπάρξει ένα κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα, πόση ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία, στην εικόνα της χώρας», τόνισε.

Ο Υπουργός τόνισε ότι, παρά τις τεχνικές οδηγίες διεθνών οργανισμών που επιτρέπουν ηπιότερα μέτρα, η Ελλάδα επέλεξε την οδό της μέγιστης ασφάλειας για να αποκλείσει κάθε πιθανότητα διασποράς στην κοινότητα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πώς ο ασθενής βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη του Καθηγητή, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός για τέτοια ζητήματα στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε, επίσης, πώς με την τουριστική περίοδο προ των πυλών, η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει το ρίσκο έστω και ενός κρούσματος που θα μπορούσε να πλήξει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Απάντηση στην τοξικότητα

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε με πικρία τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ορισμένοι καταλόγιζαν στην κυβέρνηση υπερβολική μέριμνα να επιστρέψει ο ταξιδιώτης στη χώρα. Ο ίδιος μίλησε για «έλλειψη ανθρωπιάς στο όνομα της πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του», επισήμανε με έμφαση.

Ο Υπουργός Υγείας έκλεισε την τοποθέτησή του δίνοντας μια ηθική διάσταση στην επιχείρηση αερομεταφοράς, επισημαίνοντας τη θεσμική υποχρέωση του κράτους να στηρίζει τους πολίτες του:

«Εμείς, όπως είχαμε τη θεσμική υποχρέωση ως Υπουργείο Υγείας Ελλάδος και επειδή το σύστημά μας πάντα είναι το ίδιο, δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του πίσω. Όταν εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην Ελλάδα, στήσαμε αυτή τη μεταφορά με ασφάλεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.»

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα

Την ίδια στιγμή, τα νεότερα της κατάστασης της υγείας του Έλληνα επιβάτη από το κρουαζιερόπλοιο με τον χανταϊό έδωσε στην ΕΡΤnews, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι «ο 70χρονος δεν έχει χανταϊό, έχει απλά εκτεθεί σε θετικό κρούσμα».

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων αποφάσισε ότι όλοι οι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο πρέπει να θεωρηθούν επαφές υψηλού ρίσκου», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι απολύτως υγιείς, χωρίς να έχουν αναπτύξει το παραμικρό σύμπτωμα».

 Όπως ανέφερε, «αυτό ακριβώς ισχύει και για τον Έλληνα συμπολίτη μας, ο οποίος δεν είχε ούτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα μέχρι στιγμής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ διευκρίνισε για ποιον λόγο έχει τεθεί σε 45 μέρες καραντίνα, λέγοντας ότι «πρόκειται για τον συνολικό χρόνο επώασης, ώστε ακόμα και αν αναπτύξει νόσο, που είναι πολύ μικρής πιθανότητας, να μην εκθέσει κάποιον άλλον συμπολίτη μας στον ελάχιστο κίνδυνο μετάδοσης».

Ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι «με μία τυχαία επαφή ολιγόλεπτη στον δρόμο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πραγματικά μηδενική». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει φάρμακο για τον χανταϊό, όπως και δεν υπάρχει φάρμακο για τις περισσότερες ιώσεις, καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει την ίωση από μόνος του».

Όπως είπε, «ο 70χρονος προς το παρόν θα παραμείνει στο νοσοκομείο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων και το health security της ΕΕ εξέδωσαν οδηγία για 45 μέρες καραντίνα, η οποία μπορεί να γίνει και στο σπίτι».

Ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα είναι δυσανάλογα αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό υγειονομικό πρόβλημα. Οι υγειονομικές αρχές και τα κράτη θέλουν απλά να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για τους πολίτες τους».