48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη

 • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Παχυσαρκία, διαβήτης, βιταμίνη D, νοσήματα θυρεοειδούς και επινεφριδίων στο επίκεντρό του. Θα διεξαχθεί 1-3 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα. Δυνατότητα και για εξ αποστάσεως παρακολούθηση.

Οι νεότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και τα νεότερα δεδομένα για το ρόλο της βιταμίνης D στην ανάπτυξη και εξέλιξη σοβαρών χρονίων νοσημάτων είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες για το διαβήτη βελτιώνονται συνεχώς. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια:

 • Των υπερταχείας δράσης αναλόγων ινσουλίνης
 • Των αναλόγων του GLP-1 που λαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα
 • Των διαγωνιστών GLP-1/GIP

Σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν επίσης για τον ρόλο της βιταμίνης D στην ανάπτυξη και διαχείριση σοβαρών χρονίων παθήσεων, όπως:

 • Η παχυσαρκία
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Οι καρδιαγγειακές νόσοι
 • Τα αναπνευστικά νοσήματα

Θα παρουσιαστούν ακόμα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού. Έμφαση θα δοθεί κυρίως στον ρόλο που έχουν οι διάφορες μορφές χορήγησης της λεβοθυροξίνης. Επιπλέον, θα συζητηθούν διεξοδικά οι συννοσηρότητες του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο υτό κατά κανόνα εκδηλώνεται στην εφηβεία αλλά επηρεάζει σημαντικά τη γυναίκα μέχρι την εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν.

Οι σύνεδροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νεότερα δεδομένα:

 • Στην προσέγγιση και αντιμετώπιση της ενδοκρινικής υπέρτασης
 • Στις διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις στον χρόνιο υποπαραθυρεοειδισμό
 • Στον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με υποφυσιακά νοσήματα

Πάσχει αθροιστικά η πλειονότητα των ενηλίκων

«Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που διαδραματίζει ο ενδοκρινολόγος ιατρός στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, οι οποίες στις μέρες μας πλήττουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει η πρόεδρος της Εταιρείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δρ. Ανδρομάχη Βρυωνίδου-Μπομποτά.

Όπως εξηγεί, η πλειονότητα των ενηλίκων πλήττεται αθροιστικά από ασθένειες όπως:

 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Οι παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Η οστεοπόρωση
 • Τα μεταβολικά νοσήματα

Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση από τους εξειδικευμένους ενδοκρινολόγους έχει ζωτική σημασία:

 • Για την πρόγνωση των ασθενών
 • Την καλύτερη έκβαση των παθήσεών τους
 • Την καλύτερη ποιότητα ζωής

«Στο Πανελλήνιο Συνέδριό μας θα παρουσιαστούν οι πιο σύγχρονες θεραπείες και διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις γι’ αυτά τα νοσήματα», τονίζει η ειδικός.

Τα θέματα του Συνεδρίου θα αναπτύξουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, με βαθιά γνώση του αντικειμένου τους. «Στα συμπόσια θα συμμετέχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει  την εξωστρέφεια της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για συνεργασίες, με γνώμονα πάντα το όφελος για τους γιατρούς και τους ασθενείς», τονίζει η κυρία Βρυωνίδου-Μπομποτά.

Επιπλέον, για μία ακόμα χρονιά η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία συνεχίζει το άνοιγμά της προς τους νέους ενδοκρινολόγους, με την παρουσίαση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους και την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του συνεδρίου.

Υβριδικό συνέδριο

Το 48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1-3 Ιουλίου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας. Απευθύνεται σε ιατρούς, ειδικευμένους και ειδικευόμενους, νοσηλευτές και φοιτητές των επαγγελμάτων Υγείας.

Η θεματολογία του θα καλύψει όλο το φάσμα της Ενδοκρινολογίας, από τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, τα νευροενδοκρινολογικά προβλήματα, τις παθήσεις των επινεφριδίων και το σακχαρώδη διαβήτη έως την παχυσαρκία, τις διαταραχές των λιπιδίων, τα νοσήματα γονάδων στις γυναίκες και τους άνδρες, καθώς και την εργαστηριακή Ενδοκρινολογία, την ενδοκρινική Ογκολογία και παιδοενδοκρινολογικά θέματα.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία και τήρηση όλων των ισχυόντων πρωτοκόλλων προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο όσοι σύνεδροι επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του και εξ αποστάσεως (live streaming).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του στον σύνδεσμο https://endocrinecongress.gr/.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν