Iatropedia

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Η υπογλυκαιμία είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αδυναμία και άγχος. Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο με υπογλυκαιμία για να μειώσει τα συμπτώματα;

Σε αυτό το άρθρο, αναφέρουμε ορισμένες ιδέες γευμάτων για άτομα με υπογλυκαιμία, καθώς και άλλες συμβουλές για τη διαχείριση της κατάστασης.

Τι είναι η υπογλυκαιμία

Τα άτομα με επίμονο χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ενδέχεται να έχουν υπογλυκαιμία. Η ύπαρξη χαμηλού σακχάρου στο αίμα συσχετίζεται συχνά με τον διαβήτη, αλλά είναι πιθανό να έχετε υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη.

Άλλες συχνές αιτίες περιλαμβάνουν ορμονικές ανεπάρκειες, κρίσιμες ασθένειες και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όταν το σάκχαρο αίματος πέφτει μέσα σε 4 ώρες από το τελευταίο γεύμα, το άτομο μπορεί να βιώσει αντιδραστική υπογλυκαιμία. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης μετά το φαγητό.

Συμπτώματα υπογλυκαιμίας:

Υπογλυκαιμία: Πρωινό γεύμα

Ένα άτομο πρέπει πάντα να προσπαθεί να τρώει το πρωινό όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το ξύπνημα, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνιστάται να περιορίζετε την πρόσληψη χυμών φρούτων το πρωί και να επιλέγετε χυμούς που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένες ιδανικές επιλογές για πρωινό περιλαμβάνουν:

Η κανέλα θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να πασπαλιστεί σε πολλά τρόφιμα για πρωινό.

Υπογλυκαιμία: Μεσημεριανό γεύμα

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να είναι μικρό, αλλά γεμάτο με πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες που θα συνεχίσουν να απελευθερώνουν ενέργεια αργά.

Μερικές καλές ιδέες μεσημεριανού γεύματος για την υπογλυκαιμία είναι:

Είναι απαραίτητο για ένα άτομο με υπογλυκαιμία να γνωρίζει το γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) των τροφίμων που καταναλώνει. Ορισμένα τρόφιμα που φαίνονται υγιεινά μπορεί να έχουν υψηλό ΓΔ. Ευτυχώς, θα υπάρχει σχεδόν πάντα κάποια εναλλακτική λύση με χαμηλότερο ΓΔ.

Για παράδειγμα, οι γλυκοπατάτες έχουν σχετικά χαμηλό ΓΔ και είναι γεμάτες από αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τις μια καλύτερη επιλογή από άλλους τύπους πατάτας, όπως οι λευκές πατάτες, οι οποίες έχουν υψηλό ΓΔ.

Υπογλυκαιμία: Βραδινό γεύμα

Ένα άτομο με υπογλυκαιμία θα πρέπει να κρατήσει τα βραδινά του γεύματα μικρά. Μια καλή επιλογή δείπνου περιλαμβάνει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι ιδέες για δείπνο περιλαμβάνουν:

Υπογλυκαιμία: Σνακ

Τα άτομα με υπογλυκαιμία πρέπει να προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν μικρά, θρεπτικά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Σκοπός είναι να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Επίσης, να εξασφαλίσουν ότι έχουν αρκετές βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υγιή λίπη, πρωτεΐνες και ινώδεις υδατάνθρακες στη διατροφή τους.

Επιλέξτε ΕΝΑ σνακ ενδιάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό, ΕΝΑ δεύτερο ενδιάμεσα σε μεσημεριανό και βραδινό και κάτι πολύ λίγο λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Αυτά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Μερικές υγιεινές επιλογές σνακ είναι:

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά μπορεί να χρειαστεί να τρώνε πιο συχνά, καθώς η επίπονη, ή διαρκή σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ένα άτομο πρέπει να φάει ένα μικρό σνακ που περιλαμβάνει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πριν από μια προπόνηση.

Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

Η σωματική άσκηση με γεμάτο στομάχι δεν συνιστάται, επομένως τα μικρά σνακ πριν την άσκηση και η καλή ενυδάτωση είναι σημαντικά.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com