Iatropedia

Τι βρήκαν για την μεσογειακή διατροφή και την πιθανότητα για καταστροφική εγκυμοσύνη

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ ενός μοτίβου μεσογειακής διατροφής και των πιθανών δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.

Οι δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης (ΔΕΕ) είναι πρωταρχικοί παράγοντες κινδύνου για την μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόληψη των ΔΕΕ για τη διατήρηση και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών.

Η μεσογειακή διατροφή περιγράφεται από την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μονοακόρεστα λίπη και ξηρούς καρπούς, καθώς και από τη χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και κορεσμένων λιπαρών. Η υψηλότερη συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας.

Σχετικά με την μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια του τοκετού συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε ΔΕΕ, αλλά και συγκεκριμένων ΔΕΕ.

Η παρούσα πολυκεντρική μελέτη κοόρτης διεξήχθη σε οκτώ ιατρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ από την 1η Οκτωβρίου 2010 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, με την εγγραφή 10.038 γυναικών με εγκυμοσύνη στο αρχικό τους τρίμηνο και ακολουθώντας τις μέχρι τον τοκετό. Αρχικά ελήφθησαν κοινωνικοδημογραφικά, ιατρικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές έλαβαν στοιχεία για τη διατροφή των γυναικών κατά τη σύλληψη και για τη διατροφική κατανάλωση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η συμμόρφωση με μια μεσογειακή δίαιτα καθορίστηκε με βάση μια ειδική κλίμακα βαθμολογίας εναλλακτικής μεσογειακής διατροφής (aMed). Η βαθμολογία aMed περιελάμβανε τις εξής κατηγορίες:

Το αποτέλεσμα της κύριας μελέτης αφορούσε την εμφάνιση ΔΕΕ που ήταν η συχνότητα εμφάνισης ενός ή περισσότερων συμβάντων από τα ακόλουθα:

Αποτελέσματα

Οι συμμετέχουσες κατά τη στιγμή της σύλληψης ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Η σύγκριση των κλινικών και κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών σε προκαθορισμένες κατηγορίες βαθμολογίας aMed έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλότερη βαθμολογία aMed είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι:

Σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες με χαμηλό σκορ aMed, εκείνες με υψηλό σκορ aMed εμφάνισαν μειωμένες πιθανότητες ΔΕΕ, μαζί με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα για προεκλαμψία και για γέννηση ενός νεογνού που να είναι ιδιαιτέρως μικρό.

Σε πολυμεταβλητά μοντέλα:

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν επίσης καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας aMed και της πιθανότητας πρόωρου τοκετού, προγεννητικής υπέρτασης, ή θνησιγένειας.

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν αντιστρόφως ανάλογα με τις ΔΕΕ κατά την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των συστατικών της βαθμολογίας aMed και του αποτελέσματος της κύριας μελέτης:

Συμπεράσματα

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι έγκυες με προεκλαμψία έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση

Πρόωρος τοκετός: Πότε είναι πιο πιθανός ανάλογα με την ηλικία της μητέρας

Θέλετε να χάσετε λίπος από την κοιλιά; Ακολουθήστε την «πράσινη μεσογειακή διατροφή»

Διαβήτης τύπου 2: Τι βρήκαν για την μεσογειακή διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη