Iatropedia

Τι αλλάζει με την χοληστερόλη κάθε φορά που τρώτε βρώμη

Το πλιγούρι βρώμης είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν φυσικό τρόπο, για να μειωθεί η χοληστερόλη. Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, το πράγμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο όταν εξετάζουμε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν σε διαφορετικούς τύπους χοληστερόλης στο σώμα σας.

Όταν κάνετε εξετάσεις αίματος, λαμβάνετε τέσσερις διαφορετικούς αριθμούς για την χοληστερόλη:

Ο καθένας από αυτούς τους αριθμούς περιγράφει κάτι διαφορετικό:

Πώς η βρώμη επηρεάζει την χοληστερόλη

Η βρώμη δεσμεύει τη χοληστερόλη στο έντερο

Η υψηλή χοληστερόλη ξεκινά επί της ουσίας στο έντερο. Όταν καταναλώνουμε μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης δεσμεύεται κατά την πέψη.

Έτσι, αυτή η διαδικασία μειώνει τη χοληστερόλη, επειδή αποβάλλεται αντί να απορροφάται. Η βρώμη περιέχει μια σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στην απέκκριση της χοληστερόλης μέσω της πέψης.

Η LDL χοληστερόλη μειώνεται

Οι διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν ως “δεσμοί” που αποτρέπουν την απορρόφηση και την κυκλοφορία της “κακής” χοληστερόλης.

Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες όπως βρώμη, πλιγούρι βρώμης και προϊόντα που περιέχουν βρώμη αλλάζουν την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται από το σώμα.

Η συνολική χοληστερόλη μειώνεται

Οι συνολικοί αριθμοί χοληστερόλης περιλαμβάνουν όλους τους τύπους χοληστερόλης στο σώμα, τόσο την καλή όσο και την κακή.

Επειδή η LDL χοληστερόλη εν μέρει αποτελεί τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η ολική χοληστερόλη μειώνεται επίσης με χαμηλότερες τιμές LDL.

Η HDL χοληστερόλη δεν επηρεάζεται

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες επηρεάζουν σημαντικά την LDL χοληστερόλη, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν άμεση επίδραση στην HDL χοληστερόλη.

Ωστόσο, η αναλογία της καλής προς την κακή χοληστερόλη αλλάζει με μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και αυτό παίζει ρόλο στη συνολική χοληστερόλη και την αναλογία LDL/HDL.

Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Τα τριγλυκερίδια μειώνονται

Τα τριγλυκερίδια, αν και δεν είναι ακριβώς χοληστερόλη, σχετίζονται με αυτήν, καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πηγή λίπους στο σώμα μας.

Τα τριγλυκερίδια είναι συχνά αυξημένα λόγω της υπερβολικής ζάχαρης, των απλών υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή. Έτσι, η επιλογή πηγών υδατανθράκων που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα συμβεί εάν αρχίσετε να τρώτε βρώμη κάθε μέρα

Πόσο μπορεί να αυξάνει ο καφές τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Έχετε χοληστερίνη; Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές για πρωινό

Έχετε χαμηλή καλή χοληστερίνη και αυξημένα τριγλυκερίδια στα 35 σας; Τι κίνδυνος υπάρχει