Iatropedia

Ταχίνι ή φυστικοβούτυρο: Σύγκριση σε θερμίδες και θρεπτική αξία

Το ταχίνι και to φυστικοβούτυρο είναι δύο κρεμώδεις και νόστιμες επιλογές με τις ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα από ξηρούς καρπούς.

Το ταχίνι παρασκευάζεται από αποφλοιωμένο σουσάμι και το έλαιό του. Οι σπόροι αναμειγνύονται σε μια τελική λεία υφή με ξεχωριστό άρωμα και αλμυρή γεύση.

Το φυστικοβούτυρο παρασκευάζεται από αλεσμένα ψημένα φιστίκια και έχει γεύση ξηρού καρπού.

Το φυστικοβούτυρο κατασκευάζεται από άλεση φυστικιών και συχνά περιέχει προσθήκη ζάχαρης και ελαίων, ενώ το ταχίνι παρασκευάζεται από άλεση σησαμιού και συνήθως δεν περιλαμβάνει επιπλέον συστατικά.

Επιπλέον, το ταχίνι έχει μια ελαφρώς πικάντικη και νόστιμη γεύση, ενώ το φυστικοβούτυρο είναι πιο γλυκό και συχνά έχει μια έντονη γεύση φυστικιού.

Και τα δύο είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών, καθιστώντας τα ιδανικά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Σύγκριση σε θρεπτική αξία

(οι παρακάτω τιμές ανά 100 γραμμάρια, ενώ 1 κουταλιά του γλυκού είναι περίπου 15 γραμμάρια)

Ταχίνι Φυστικοβούτυρο
Θερμίδες 595 kcal 598 kcal
Ασβέστιο 426 mg 49 mg
Σελήνιο 34,4 μg 4,1 μg
Νάτριο 115 mg 17 mg
Σίδηρος 8,95 mg 1,74 mg
Χαλκός 1,61 μg 0,422 μg
Φώσφορος 732 mg 335 mg
Συνολικό λίπος 53,8 g 51,4 g
Ίνες 9,3 g 5 g
Ψευδάργυρος 4,62 mg 2,51 mg
Πρωτεΐνη 17 g 22,2 g
Υδατάνθρακες 21,2 g 22,3 g
Σάκχαρα 0,49 g 10,5 g

Η τελική επιλογή μεταξύ του ταχινιού ή του φυστικοβούτυρου εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τον τρόπο που σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε. Το ταχίνι συνήθως χρησιμοποιείται σε πιάτα από τη Μέση Ανατολή, ενώ το φυστικοβούτυρο συχνά χρησιμοποιείται σε δυτικού τύπου επιδόρπια και σνακς.

Πηγές: https://fdc.nal.usda.govhttps://fdc.nal.usda.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταχίνι: Τι κάνει για καρδιά, καρκίνο και αρθρίτιδα

Φυστικοβούτυρο: Οφέλη, θερμίδες και διατροφική αξία – Η αλήθεια για την χοληστερίνη

Χαλβάς από ταχίνι, σιμιγδάλι ή Φαρσάλων: Θερμίδες, λιπαρά και διατροφική αξία

φωτό: iStock