Iatropedia

Πώς θα κάνετε Χριστούγεννα χωρίς… δυσκοιλιότητα!

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά μια περίοδος χαράς, όπου η οικογένεια και οι φίλοι συναντιούνται, τρώνε μαζί και διασκεδάζουν.

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου για τον έναν ή τον άλλον λόγο, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Την εορταστική αυτή περίοδο, πολλοί από εμάς, θα ταξιδέψουμε για κάποιο προορισμό, θα περάσουμε αρκετές ώρες τρώγοντας, πίνοντας και ξενυχτώντας.

Στις διακοπές αφήνουμε τον εαυτό μας περισσότερο ελεύθερο και χαλαρό σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο φαγητό και στα γλυκά και οι ποσότητες που τρώμε είναι μεγαλύτερες από ότι συνήθως.

Είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στην περίοδο των διακοπών μας, να εμφανιστεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ακόμα και αν δεν το είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μπορεί π.χ. να συμβεί γιατί δεν αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο ή γιατί αποφεύγουμε να «πάμε» σε δημόσιες τουαλέτες αφού μπορεί οι συνθήκες υγιεινής να μην ανταποκρίνονται στις «απαιτήσεις» μας.

Μπορεί όμως και να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Λίγο το άγχος της προετοιμασίας, λίγο η αλλαγή περιβάλλοντος, λίγο η δυσκολία της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον και η «Επιχείρηση Τουαλέτα» αποδεικνύεται πραγματικό μαρτύριο.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, είναι η αλλαγή στη διατροφή μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές ίνες επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. «Συνήθεις ύποπτοι και ένοχοι» για τη δημιουργία της δυσάρεστης αυτής κατάστασης είναι το γάλα, το τυρί, τα τηγανητά, η σοκολάτα , το ρύζι, το άσπρο ψωμί, η μειωμένη κατανάλωση σαλάτας και φρούτων.

Το αίσθημα φουσκώματος, ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία και οι κράμπες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που αναστατώνουν τις διακοπές μας και μας εμποδίζουν να απολαύσουμε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.

Πως όμως θα αποφύγουμε τα παραπάνω όταν ταξιδεύουμε ή είμαστε σε διακοπές;

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοποιό εάν οι δυσκοιλιότητα ή τα σκληρά κόπρανα επιμένουν για μεγάλο διάστημα ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη λειτουργία του πεπτικού σας.

Καλές γιορτές, λοιπόν, χωρίς… δυσκοιλιότητα!

 

Αναστασία Κόκκαλη,

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.,

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων