Iatropedia

Πώς να προστατευθείτε από τα επικίνδυνα βακτήρια στα αυγά

Τι συνιστούν τα CDC και ο ΕΦΕΤ. Πως μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια τα αυγά. Πρακτικές συμβουλές ασφαλείας.

Τα αυγά είναι μία από τις θρεπτικότερες τροφές, αλλά αν δεν τα διαχειριστούμε και δεν τα αποθηκεύουμε με σωστό τρόπο μπορεί εύκολα να υπονομεύσουν την υγεία μας.

Αυτό αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, προειδοποιώντας πως η μεγαλύτερη απειλή είναι η μόλυνσή τους με το βακτήριο σαλμονέλα.

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που εκ φύσεως ζει στο έντερο των πουλερικών και πολλών άλλων ζώων, και μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα ζώα μέσω των ακαθαρσιών τους.

Το βακτήριο μπορεί εύκολα να μολύνει το τσόφλι των αυγών στο κοτέτσι, αναφέρουν τα CDC. Ωστόσο ο χειρισμός τους δεν αποτελεί συχνή αιτία νόσου, επειδή τα αυγά πλένονται πριν φθάσουν στα καταστήματα τροφίμων.

Το πρόβλημα είναι ότι το βακτήριο μπορεί να φθάσει έως το εσωτερικό των αυγών. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την ανάπτυξη των αυγών μέσα στην κότα, πριν δημιουργηθεί το σκληρό κέλυφός τους.

Αν ένα άτομο φάει ωμά ή μισοβρασμένα αυγά που περιέχουν σαλμονέλα, μπορεί να αρρωστήσει. Αν μάλιστα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (νήπια και μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι κ.λπ.) οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Πώς να προστατευθείτε

Τα CDC έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης:

Ειδικά για το Πάσχα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε μερικές πρακτικές συμβουλές για την προστασία μας τις ημέρες του Πάσχα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ορισμένες που αφορούν τα αυγά. Να ποιες είναι:

Φωτογραφία: iStock