Πώς μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή βοηθάει στην αποβολή των σκουληκιών από εντερικά παράσιτα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παράσιτα
Μια εντελώς απρόσμενη θετική παράμετρος του να τρώει κανείς πολλές λιπαρές τροφές.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαλείψει ένα παρασιτικό σκουλήκι που είναι κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

παράσιτα

Τα παρασιτικά σκουλήκια επηρεάζουν έως και ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής. Ένα από αυτά τα παράσιτα, γνωστό ως «whipworm», μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες λοιμώξεις στο παχύ έντερο.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαλείψει το εν λόγω παράσιτο.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Evelyn Funjika, είπε:

Ακριβώς όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χαμηλότερου κόστους διατροφή είναι συχνά πλούσια σε λιπαρά έτσι και γενικότερα οι κοινότητες που κινδυνεύουν να κολλήσουν το whipworm ακολουθούν ολοένα και περισσότερο αυτά τα φθηνά διατροφικά πρότυπα. Επομένως, το πώς αλληλεπιδρούν η μόλυνση από σκουλήκια παράσιτα και οι δυτικού τύπου χαμηλού κόστους διατροφικά πρότυπα είναι ένα βασικό άγνωστο για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για να μπορέσουμε να μελετήσουμε το πώς η διατροφή επηρεάζει την μόλυνση από παράσιτο σκουλήκι, χρησιμοποιήσαμε σύνηθες παράσιτο σε ποντίκια-πειραματόζωα, το παράσιτο Trichuris muris, που σχετίζεται στενά με το παράσιτο Trichuris trichiura, που προσβάλλει τους ανθρώπους. Βρήκαμε ότι μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή επηρεάζει το ανοσοποιητικό”.

Έχει αποδειχθεί από παλιότερες έρευνες ότι οι ανοσοαποκρίσεις που διώχνουν το παράσιτο βασίζονται σε λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται κύτταρα T-helper 2, εξειδικευμένα για την εξάλειψη των γαστρεντερικών παρασίτων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Mucosal Immunology, δείχνουν πώς η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή και όχι η παχυσαρκία, είναι που αυξάνει ένα μόριο στα Τ-βοηθητικά κύτταρα που ονομάζεται ST2 και αυτό επιτρέπει μια αυξημένη απόκριση T-helper 2 το οποίο εν τέλει διώχνει το παράσιτο από την επένδυση του παχέος εντέρου.

Ο δρ. John Worthington από το Biomedical and Life Sciences στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, συνεπικεφαλής της έρευνας, πρόσθεσε:

“Μας εξέπληξε πολύ αυτό που βρήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης. Οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφές συνδέονται κυρίως με αυξημένη παθολογία κατά τη διάρκεια μιας νόσου. Ωστόσο, στην περίπτωση της μόλυνσης από εντερικό παράσιτο, αυτή η -κατά τ’ άλλα επιβλαβής- διατροφή επιτρέπει στα Τ-βοηθητικά κύτταρα να κάνουν τη σωστή ανοσολογική απόκριση για την αποβολή του σκουληκιού”.

Ο συν-επικεφαλής καθηγητής Richard Grencis από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε:

“Οι μελέτες μας σε ποντίκια σε μια τυπική δίαιτα αποδεικνύουν ότι το ST2 συνήθως δεν ενεργοποιείται κατά την αποβολή του παρασίτου. Αλλά η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενισχύει τα επίπεδα του ST2 και ως εκ τούτου επιτρέπει την αποβολή του μέσω ενός εντελώς εναλλακτικού τρόπου”.

Ο συν-επικεφαλής καθηγητής David Thornton από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πρόσθεσε:

“Ήταν πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι η απλή αλλαγή της διατροφής άλλαξε εντελώς την ανοσολογική απόκριση στο έντερο από μια που αποτυγχάνει να διώξει το παράσιτο, σε μια που επιφέρει όλους τους σωστούς μηχανισμούς εξάλειψής του».

Ωστόσο, ο δρ. Worthington εφιστά προσοχή στα εν λόγω ευρήματα:

“Έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή ενός διαφορετικού παρασιτικού σκουληκιού του εντέρου. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι συγκεκριμένα για το εν λόγω παράσιτο. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι η επίδειξη του πώς η διατροφή μπορεί να αλλάξει σε βάθος την ικανότητα δημιουργίας προστατευτικής ανοσίας. Αυτό μπορεί να μας δώσει νέες ενδείξεις για θεραπείες για τα εκατομμύρια που υποφέρουν από εντερικές παρασιτικές λοιμώξεις παγκοσμίως”.

Πηγή: https://www.lancaster.ac.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εικόνες-σοκ από υπέρηχο: Άφωνοι οι γιατροί με σκουλήκια να “χορεύουν” στο όσχεο 26χρονου!

8 παράσιτα και βακτήρια που μπορεί να κρύβονται στο φαγητό: Τι να κάνετε για να τα εξαλείψετε

Λαμβλίαση: Προσοχή αν έχετε φούσκωμα, ναυτία, ή διάρροια – Πότε οφείλεται σε παράσιτα!

Αν προσέξετε αυτό στο ψάρι, μην το φάτε! Σημάδια για τοξίνες, πιθανά βακτήρια, ή παράσιτα

φωτό: iStock