Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τροφές με ασβέστιο για όσους δεν πίνουν γάλα

Τα οστά μας παραμένουν δυνατά σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας και της εηλικίωσης. Από τη στιγμή, όμως, που θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τα 30 χρόνια χωής, αρχίζουν σιγά, αλλά σταθερά, να αποδυναμώνονται. 

Στην οστεοπόρωση, το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ισχυρών οστών. Οι ενήλικες ηλικίας έως 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg ανά ημέρα. Από τα 51 και μετά οι γυναίκες και από τα 71 και μετά οι άνδρες, χρειάζονται 1.200 mg κάθε μέρα. Τα 235ml γάλακτος, είτε αποβουτυρωμένο, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε και πλήρες, παρέχουν περίπου 300mg ασβεστίου.

Η βασική διαιτητική πηγή ασβεστίου είναι φυσικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί κλπ). Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία φυσικά υπάρχει σε γαλακτοκομικές τροφές; Πώς μπορεί να βρει το απαραίτητο ασβέστιο για πιο γερά οστά;

Τα καλά νέα για τους ανθρώπους, που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ή που απλά δεν τους αρέσει το γάλα, είναι ότι υπάρχουν πολλές μη-γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Επιπλέον, υπάρχουν θετικά βήματα, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ασβέστιο.

Δείτε μερικές συμβουλές για αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα και τις τροφές, που μπορείτε να καταναλώνετε και οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε περισσότερο ασβέστιο:

http://www.spine-health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οστεοπόρωση είναι η «σιωπηλή επιδημία» που πλήττει την σπονδυλική στήλη

Οστεοπόρωση: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος

Οστεοπόρωση: Αυτές είναι οι τροφές που «ενισχύουν» τα οστά

Οστεοπόρωση: Επιστήμονες ανέστρεψαν (!) την ασθένεια με βλαστoκύτταρα