Iatropedia

Μπορεί το τυρί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου; Ανατροπή από νέα μελέτη

types of cheese - parmesan, brie, roquefort, cheddar

Πώς φάνηκε το τυρί να συσχετίζεται με την άνοια. Τι έδειξε η μελέτη και για την κρέμα γάλακτος.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά τυρί και κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά, μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μεγάλη μελέτη που διεξήγαγαν ανακάλυψαν ότι τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι και το γκούντα σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου. Μάλιστα η προστατευτική δράση τους φαίνεται να είναι ισχυρότερη έναντι ορισμένων τύπων άνοιας.

Το πλούσιο σε λιπαρά τυρί έχει περιεκτικότητα πάνω από 20% σε αυτά. Αντίστοιχα, η πλούσια σε λιπαρά κρέμα γάλακτος τυπικά έχει περιεκτικότητα 30-40%. Τα προϊόντα αυτά συχνά χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με «πλήρη λιπαρά».

«Εδώ και δεκαετίες, η διαμάχη για την πλούσια και την φτωχή σε λίπη διατροφή διαμορφώνει τις διατροφικές συστάσεις προς το κοινό. Φτάνουμε στο σημείο να κατηγορούμε ως ανθυγιεινά τα τυριά με πολλά λιπαρά και να συνιστούμε τον περιορισμένο τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Emily Sonestedt, λέκτορας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund.

Η νέα μελέτη, όμως, έδειξε ότι ορισμένα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί στην πραγματικότητα να μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια. Τα ευρήματα αυτά «εγείρουν αμφιβολίες για μερικές κρατούσες αντιλήψεις για τα λίπη και την υγεία του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN). Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 27.670 εθελοντές από τη Σουηδία. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία 58 ετών. Το 61% ήσαν γυναίκες.

Οι εθελοντές είχαν δηλώσει την περίοδο 1991-1996 συμμετοχή σε μεγάλη έρευνα για την διατροφή και τον καρκίνο. Κατά την έναρξή της είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής. Είχαν κρατήσει επίσης επί μία εβδομάδα ημερολόγιο διατροφής και είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για τη διατροφή τους τα τελευταία έτη.

Έως το 2020, οι 3.208 εξ αυτών είχαν αναπτύξει άνοια. Οι ερευνητές συνέκριναν όσους έτρωγαν καθημερινά 50 γραμμάρια ή περισσότερα από τυρί πλούσιο σε λιπαρά, έναντι όσων έτρωγαν λιγότερα από 15 γραμμάρια ημερησίως.

Τα 50 γραμμάρια τυρί πλούσιο σε λιπαρά αντιστοιχούν ενδεικτικά:

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από τους εθελοντές που έτρωγαν το περισσότερο πλούσιο σε λιπαρά τυρί, άνοια εκδήλωσε το 10%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έτρωγαν το λιγότερο ήταν 13%.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τυρί με πολλά λιπαρά σχετιζόταν με μείωση κατά 13% του κινδύνου άνοιας.

Το ποσοστό αυτό παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με τον τύπο της άνοιας, ανέφεραν. Το τυρί φάνηκε να παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της αγγειακής άνοιας, καθώς μείωνε τον κίνδυνο κατά 29%.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πώς ήταν προστατευτικό και σε όσους διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ επειδή ήταν φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου APOE e4. Και σε αυτούς οι πιθανότητες να αναπτυχθεί άνοια ήταν μειωμένες κατά 13%.

Ανάλογη προστασία παρείχε και η πλήρης κρέμα γάλακτος (πάνω από 30% λιπαρά). Όσοι εθελοντές έτρωγαν τουλάχιστον 20 γραμμάρια την ημέρα, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Αντιθέτως, τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά δεν φάνηκε να έχουν ευνοϊκή συσχέτιση με την άνοια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως, όταν το θέμα είναι η υγεία του εγκεφάλου, όλα τα γαλακτοκομικά δεν είναι τα ίδια», είπε η Dr. Sonestedt. Έσπευσε όμως να επισημάνει πως τα ευρήματα αυτά πρέπει να επαληθευτούν σε περαιτέρω μελέτες και να διερευνηθούν περαιτέρω, για να βρεθεί και κάποια εξήγηση γι’ αυτά.

Φωτογραφία: istock