Iatropedia

Μπορεί κάποιος να «σκάσει» από το πολύ φαγητό; Τι απαντούν οι γιατροί

Christmas dinner

Πόσο πιθανό είναι να προκληθεί διάτρηση στομάχου από τις μεγάλες ποσότητες τροφής. Τι λένε δύο καθηγήτριες.

Με τα γιορτινά πιάτα να είναι λαχταριστά αλλά πλούσια σε βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά και λιπαρά κρέατα, ο μέσος ενήλικας μπορεί να καταναλώσει ακόμα και 3.000 θερμίδες σε ένα γεύμα. Σχεδόν μοιραία λοιπόν αναρωτιούνται πολλοί: μπορεί άραγε να «σκάσει» το στομάχι από το πολύ φαγητό;

Η απάντηση είναι «ναι και όχι», σύμφωνα με τους ειδικούς. «Θεωρητικώς είναι πιθανό. Στην πράξη, όμως, είναι εξαιρετικά απίθανο να υποστεί κάποιος διάτρηση στομάχου από την υπερκατανάλωση τροφής», λέει η Dr. Sophie Balzora, καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Όπως εξηγεί, το στομάχι είναι ένα ανθεκτικό όργανο, με παχύ μυϊκό τοίχωμα και άφθονη τροφοδοσία σε αίμα. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες μπορεί να αντέξει ακόμα και το πιο «πλούσιο» γιορτινό γεύμα.

«Ένα πολύ πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι το πολύ φαγητό να προκαλέσει πεπτικά ενοχλήματα», προσθέτει.

«Το στομάχι αρχίζει να προετοιμάζεται για το φαγητό πριν καν φάμε την πρώτη μπουκιά», εξηγεί η Dr. Bryn Beeder, καθηγήτρια Διατροφής & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Μαϊάμι. «Με τις πρώτες ματιές στις πιατέλες και την μυρωδιά του φαγητού, ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή σάλιου και γαστρικών οξέων, ώστε να προετοιμαστεί για την πέψη».

Όταν αρχίσουμε να τρώμε, «το στομάχι διατείνεται για να προσαρμοσθεί στο φαγητό που δέχεται. Επιπλέον, αρχίζει αμέσως η διαδικασία της πέψης και η προώθηση της τροφής προς το λεπτό έντερο», συνεχίζει.

Δυσάρεστα πεπτικά ενοχλήματα

Εάν το φαγητό είναι περισσότερο ή πιο πλούσιο από το συνηθισμένο, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν καούρες. Αυτές οφείλονται στην παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Τις αντιλαμβανόμαστε ως αίσθημα καύσου (κάψιμο) πίσω από το στέρνο ή με πικρή γεύση στο στόμα.

Η πρόσθετη τροφή μπορεί να προκαλέσει και άλλα δυσάρεστα πεπτικά ενοχλήματα, όπως:

Μπορεί να έχουμε επίσης γενικευμένο αίσθημα νωθρότητας, επισημαίνει η Dr. Beeder. Και αυτό, διότι για να διασπάσει την αυξημένη ποσότητα φαγητού, ο οργανισμός δαπανά προσωρινά περισσότερη ενέργεια για την πέψη. Έτσι, μειώνεται η ενεργητικότητά μας.

Ο ρόλος της ναυτίας

Η διάτρηση του στομάχου ή του εντέρου συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τοξικών ουσιών (π.. διαβρωτικά χημικά) ή αιχμηρών αντικειμένων. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η απόφραξη του εντέρου, ένας τραυματισμός από πυροβόλο όπλο ή επιπλοκές χειρουργικών επεμβάσεων.

Το πολύ φαγητό είναι, όπως προαναφέρθηκε, απίθανο να έχει την ίδια κατάληξη. Ει μη τι άλλο, ο οργανισμός διαθέτει δικλείδες ασφαλείας και αντιδρά όταν το παρακάνουμε.

Η ναυτία είναι μία από τις ισχυρότερες. «Όταν αυξάνεται υπερβολικά η πίεση στο στομάχι, αρχίζουμε να νιώθουμε ναυτία. Αν η πίεση γίνει σοβαρή, ακολουθεί έμετος. Και τα δύο μας προστατεύουν από την γαστρική ρήξη», τονίζει η Dr. Balzora.

Φωτογραφία: iStock