Σειρά πρόσφατων μελετών που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) αποκαλύπτει πώς οι επιστήμονες μετατρέπουν τα απόβλητα τροφίμων – από ζαχαρότευτλα μέχρι ίνες καρύδας – σε πολύτιμα υλικά για τη γεωργία και τη διατροφή.
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπίστωσε ότι ο πολτός των ζαχαρότευτλων – ένα υποπροϊόν που αποτελεί περίπου το 80% του αρχικού βάρους του τεύτλου – θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως φυσική εναλλακτική λύση έναντι των τεχνητών φυτοφαρμάκων.
Οι ερευνητές μετέτρεψαν τις πλούσιες σε πηκτίνη ίνες του πολτού σε υδατάνθρακες που βοήθησαν το σιτάρι να αντισταθεί στο ωίδιο, μια κοινή ασθένεια. Είπαν ότι αυτή η φυσική μέθοδος θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για ψεκασμούς με τεχνητά φυτοφάρμακα.
Σε μια άλλη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ίνες καρύδας που έχουν υποστεί κομποστοποίηση από σαρανταποδαρούσα μπορούν να αντικαταστήσουν την τύρφη, ένα υλικό που χρησιμοποιείται συχνά για την έναρξη σπορόφυτων, το οποίο όμως συλλέγεται από ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Το νέο «μιλικομπόστ», που περιγράφεται στο περιοδικό ACS Omega, είχε την ίδια απόδοση με την τύρφη στην καλλιέργεια σπορόφυτων πιπεριάς. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο βιώσιμη παραγωγή σπόρων μειώνοντας την ανάγκη για τύρφη, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση των υπόγειων υδάτων.
Μια άλλη ανασκόπηση, επίσης στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, τονίζει ότι τα φύλλα από τα ρεπανάκια (τα οποία συχνά πετιούνται) μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τις ίδιες τις ρίζες.
Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις, τα φυλλώδη λαχανικά υποστήριξαν υγιή βακτήρια του εντέρου σε εργαστηριακές και ζωικές μελέτες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι κορυφές από τα ραπανάκια θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τροφίμων ή συμπληρωμάτων που προάγουν την υγεία του εντέρου, ανέφεραν οι ερευνητές.
Επιπλέον, μια τέταρτη εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Engineering Au, επικεντρώθηκε στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φύλλα του παντζαριού, άλλο ένα κομμάτι λαχανικού που πολλές φορές πετιέται.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική διαδικασία ξήρανσης για να ενθυλακώσουν το εκχύλισμα φύλλων παντζαριού σε μικροσκοπικά μικροσωματίδια, καθιστώντας τα πιο σταθερά και αποτελεσματικά για χρήση σε καλλυντικά, τρόφιμα ή φάρμακα.
«Τα μικροσωματίδια είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το ίδιο το εκχύλισμα, επομένως η επικάλυψη μπορεί να αποτρέψει την υποβάθμιση», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η αγκαλιά του τάνγκο ανοίγει για να υποδεχτεί καρκινοπαθείς και άτομα με μειωμένη όραση
Οι 6 καθημερινές συνήθειες που «σαμποτάρουν» την υγεία της ουροδόχου κύστης