Το βούτυρο και οι μπριζόλες είναι από αυτές τις ένοχες απολαύσεις της ζωής, που σχετίζονται εδώ και δεκαετίες με κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία επειδή είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη. Έτσι, ήταν διάχυτη η αντίληψη πως εφ’ όσον περιορισθούν στη διατροφή, θα μειωθούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι θάνατοι από αυτά.
Μία νέα ανάλυση, όμως, ανατρέπει πολλά απ’ όσα γνωρίζαμε, διότι υποδηλώνει πως ο περιορισμός τους ναι μεν παρέχει οφέλη, αλλά όχι σε όλους. Αυτοί που ωφελούνται πραγματικά είναι όσοι διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λένε οι ερευνητές.
Επιπλέον, μόνη η μείωσή τους δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να αποκομίσει ένας ασθενής σημαντικό όφελος. Πρέπει να συνοδεύεται από αντικατάστασή τους με πολυακόρεστα λιπαρά (PUFAs), στα οποία ανήκουν μεταξύ άλλων τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από 17 προγενέστερες κλινικές μελέτες, με συνολικώς 66.337 συμμετέχοντες.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, άλλοι από τους συμμετέχοντες έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και άλλοι όχι. Επομένως διέτρεχαν και διαφορετικό κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό και να χάσουν τη ζωή τους από αυτό.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο επηρέαζε τους κινδύνους αυτούς η τροποποίηση της διατροφής, ώστε να περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αυτά υπάρχουν κυρίως σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (π.χ. κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο) και σε πρόχειρα φαγητά (π.χ. τηγανητά, πίτσες, χάμπουργκερ, γλυκά κ.λπ.).
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα για 5 χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων. Όπως διαπίστωσαν, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών οδηγούσε σε σημαντική ελάττωση:
- Της ολικής χοληστερόλης και
- της κακής (ή LDL) χοληστερόλης
Αυτό όμως μεταφραζόταν σε σημαντικά οφέλη κυρίως στους συμμετέχοντες υψηλού κινδύνου. Σε αυτούς μειώνονταν:
- Η θνησιμότητα από κάθε αιτία
- Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια
- Τα μη μοιραία εμφράγματα του μυοκαρδίου
- Τα μη μοιραία εγκεφαλικά επεισόδια
Τα μεγαλύτερα οφέλη, όμως, αποκόμιζαν τα άτομα υψηλού κινδύνου και μείωναν τα κορεσμένα λιπαρά και αύξαναν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτοί είναι όσοι, λ.χ., αντικαθιστούν τις μπριζόλες με λιπαρά (παχιά) ψάρια, όπως ο σολομός ή η σαρδέλα.
Για τους συμμετέχοντες χαμηλού κινδύνου, τα οφέλη από τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών δεν ήταν σημαντικά.
Βέβαια, οι ερευνητές δεν εξέτασαν τις αντίστοιχες νοσηρότητες και θνησιμότητες μετά από μία 10ετία ή 15ετία. Ωστόσο σε ανθρώπους με χαμηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, δεν βρήκαν τα οφέλη που ανέμεναν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι συστάσεις που αφορούν τα κορεσμένα λιπαρά ίσως δεν πρέπει να είναι ίδιες για όλους, γράφουν οι ερευνητές. Ορθότερο θα ήταν να προσαρμόζονται στις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, εκτιμούν.
Φωτογραφία: iStock