Iatropedia

Γλυκοπατάτα: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Υπέροχα οφέλη για την υγεία

Μπορεί η γλυκοπατάτα να μην έχει… επίσημη θέση στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είναι λαχανικό με πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μάλιστα η γλυκοπατάτα δεν είναι καν πατάτα! Οι γλυκοπατάτες είναι φυσικά γλυκές ρίζες της οικογένειας Convolvulaceae, η οποία απαντάται παγκοσμίως σε όλα τα κλίματα. Οι βρώσιμες ρίζες ανήκουν στο γένος Ipomoea, το οποίο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Η γλυκοπατάτα δεν σχετίζεται με την κοινή πατάτα, που ανήκει στην οικογένεια των Nightshades. Η βρώσιμη ρίζα της γλυκοπατάτας είναι μη τοξική και υπό κατάλληλες συνθήκες “πολυμερισμού” μετατρέπει μέρος των αμύλων της σε σάκχαρα. Αυτό είναι που της δίνει τη γλυκιά της, σαν κάστανο, γεύση.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη γλυκοπατάτας. Ορισμένα έχουν λευκή  σάρκα. Άλλα έχουν κίτρινη, κόκκινη, ή μοβ σάρκα.

Γλυκοπατάτα: Θρεπτικά συστατικά

Μία γλυκοπατάτα έχει:

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μια και μόνο γλυκοπατάτα σας δίνει το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι επίσης καλή για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και για σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε:

Φυσικές ενώσεις, που ονομάζονται καροτενοειδή, δίνουν στις γλυκοπατάτες το πλούσιο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προστατεύουν τα κύτταρα σας από την καθημερινή βλάβη των ελευθέρων ριζών.

Γλυκοπατάτα: Οφέλη για την υγεία

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν τον χαρακτηρισμό “υπερτροφή”, λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στα εξής:

Γλυκοπατάτα: Πιθανοί κίνδυνοι

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, θα αυξήσουν τον γλυκαιμικό τους δείκτη και θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, μιλήστε με τον γιατρό σας, ή έναν διαιτολόγο για το πώς να συμπεριλάβετε με ασφάλεια τη γλυκοπατάτα στα γεύματά σας.

Αν και πολύ σπάνια, μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρή αλλεργία στις γλυκοπατάτες.

Τρόπος αποθήκευσης

Πηγές: https://clovegarden.comhttps://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μην αποθηκεύετε ποτέ τις πατάτες κοντά σε αυτό: Δείτε τι συμβαίνει

Τι πρέπει να ξέρετε για τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες: Πώς να το εμποδίσετε αυτό

Tι κίνδυνος υπάρχει με τις πατάτες που «πρασινίζουν»

Με ποιο λάδι είναι καλύτερες οι τηγανητές πατάτες;