Iatropedia

Γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Απόψυξη, χειρισμός και χρόνοι ψησίματος

Εδώ και πολλά χρόνια η γαλοπούλα έχει γίνει και στην Ελλάδα συνώνυμο των Χριστουγέννων.

Όπως κάθε πουλερικό, έτσι και η γαλοπούλα απαιτεί προσοχή στον χειρισμό και τον τρόπο μαγειρέματος, διότι υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης και άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας αν δεν προσέχετε.

Γαλοπούλα: Πώς γίνεται σωστά η απόψυξη

Εάν αγοράσετε μια κατεψυγμένη γαλοπούλα, βεβαιωθείτε ότι έχει αποψυχθεί σωστά πριν το μαγείρεμα. Εάν εξακολουθεί να είναι μερικώς παγωμένη, μπορεί να μην ψηθεί ομοιόμορφα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιβλαβή βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία ψησίματος.

Ξεπαγώστε την γαλοπούλα στο ψυγείο, χωριστά από άλλα τρόφιμα. Κρατήστε τη σε ένα πιάτο ή δοχείο αρκετά μεγάλο για να πιάσει τυχόν χυμούς που θα τρέξουν από την απόψυξη. Αυτό είναι σημαντικό για να σταματήσει η εξάπλωση των βακτηρίων.

Βήμα-προς-βήμα η απόψυξη:

Χρόνοι απόψυξης

Για να υπολογίσετε τον χρόνο απόψυξης για τη γαλοπούλα σας, ελέγξτε πρώτα τη συσκευασία για οποιαδήποτε καθοδήγηση. Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες απόψυξης, ξεπαγώστε τη γαλοπούλα σας στο ψυγείο στους 4°C για 10 έως 12 ώρες ανά κιλό.

Όταν η γαλοπούλα σας αποψυχθεί πλήρως, διατηρήστε τη στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να την μαγειρέψετε.

Πώς χειριζόμαστε σωστά την γαλοπούλα

Βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από το ωμό κρέας και τα πουλερικά σε πάγκους εργασίας, σανίδες κοπής, πιάτα και σκεύη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το χριστουγεννιάτικο φαγητό σας ασφαλές:

Πώς μαγειρεύουμε σωστά την γαλοπούλα

Προγραμματίστε τον χρόνο μαγειρέματος εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι θα βάλετε τη γαλοπούλα στο φούρνο αρκετά νωρίς για να ψηθεί καλά. Μια μεγάλη γαλοπούλα μπορεί να πάρει αρκετές ώρες για να μαγειρευτεί σωστά και η κατανάλωση μισοψημένης γαλοπούλας (ή άλλου πουλερικού) θα μπορούσε να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Τρεις τρόποι που μπορείτε να καταλάβετε ότι μια γαλοπούλα είναι μαγειρεμένη:

  1. το κρέας της είναι καυτό σε όλο το πάχος του
  2. δεν υπάρχει ροζ κρέας όταν κόβετε στο πιο χοντρό μέρος του πουλιού
  3. οι χυμοί που τρέχουν όταν τρυπάτε τη γαλοπούλα, ή πιέζετε το μπούτι είναι διαυγείς

Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο τροφών, βεβαιωθείτε ότι το παχύτερο μέρος της γαλοπούλας φτάνει τουλάχιστον τους 70°C για 2 λεπτά.

Χρόνοι μαγειρέματος

Οι ακόλουθοι χρόνοι μαγειρέματος βασίζονται σε μη γεμιστή γαλοπούλα. Είναι πιο ασφαλές να μαγειρεύετε τη γέμιση σας σε ξεχωριστό ταψί και όχι μέσα στα πουλερικά, έτσι ώστε να μαγειρεύεται πιο εύκολα και οι οδηγίες να είναι πιο ακριβείς.

Εάν μαγειρεύετε την γαλοπούλα με τη γέμιση μέσα, πρέπει να αφήσετε επιπλέον χρόνο για τη γέμιση επειδή θα ψηθεί πιο αργά.

Ορισμένοι φούρνοι, όπως αυτοί με ανεμιστήρα, μπορεί να μαγειρέψουν την γαλοπούλα πιο γρήγορα. Ελέγξτε τις οδηγίες στη συσκευασία και το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για τον φούρνο σας, αν μπορείτε.

Ως γενικός οδηγός, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C:

Καλύψτε την με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά ξεσκεπάστε την για τα τελευταία 30 λεπτά για να ροδίσει. Για να μην στεγνώσει το κρέας, αλείψτε τη κάθε ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Χρόνοι μαγειρέματος για άλλα πουλερικά

Άλλα πουλερικά, όπως η χήνα και η πάπια, απαιτούν διαφορετικούς χρόνους και θερμοκρασίες μαγειρέματος. Ο φούρνος πρέπει να είναι πάντα πιο ζεστός για πάπια και χήνα, για να λιώσει το λίπος κάτω από το δέρμα.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τυχόν περίσσεμα γαλοπούλας για την επόμενη μέρα

Πηγή: https://www.nhs.uk

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε αλλεργίες; Τι να προσέξετε για να περάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς κρίσεις

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λοιπά χριστουγεννιάτικα γλυκά: Θερμίδες, λιπαρά και θρεπτική αξία

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Γαλοπούλα ή κοτόπουλο; Σύγκριση σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλη

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι προσφέρει το καθένα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και σάκχαρο: Οδηγίες για τους διαβητικούς