Έψησε ένα κοτόπουλο δίνοντάς του… χαστούκια! Ναι, ψήνεις κρέας χαστουκίζοντάς το: Δείτε το και στο βίντεο!

  • Iatropedia newsroom
χαστούκια
Αναρωτηθήκατε ποτέ αν μπορείτε να μαγειρέψετε ένα κοτόπουλο μόνο με τη θερμότητα που παράγεται με το χαστούκι;

Αυτή η πανάρχαια απορία ταλαιπωρούσε και τον YouTuber, Louis Weisz, ο οποίος βάλθηκε να την απαντήσει. Και η απάντησή του είναι: ΝΑΙ, μπορείς να ψήσεις ένα κοτόπουλο μόνο με χαστούκια!

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παρακάτω, η όλη προσπάθεια χρειάστηκε πολλή δουλειά (του πήρε δύο μήνες) από τη δοκιμή της θεωρίας έως την κατασκευή ενός εξαιρετικά γρήγορου (και προσαρμόσιμου) “βραχίονα για χαστούκια” που θα έψηνε το κοτόπουλο.

Αλλά στο τέλος, ο Weisz κατάφερε πράγματι να μαγειρέψει το κρέας του κοτόπουλου μόνο με τα χαστούκια από το μηχάνημα που έφτιαξε!

Δύο ήταν οι βασικοί άξονες για την επιτυχία του πειράματος: η ταχύτητα και η ένταση στα χαστούκια. Το κοτόπουλο έπρεπε να χτυπιέται πολύ γρήγορα και αρκετά δυνατά, για να θερμαίνεται το κρέας του επαρκώς, χωρίς όμως να διαλυθεί κι έτσι να αρχίσει να χάνει θερμότητα.

Είναι πιθανό ότι μια ανάρτηση στο Reddit το 2019 να ήταν η έμπνευση για το βίντεο. Κάποιος αρχικά έθεσε το ερώτημα εάν η μετατροπή της κινητικής ενέργειας (κίνηση) σε θερμική ενέργεια (θερμότητα) θα μπορούσε να μαγειρέψει ένα κοτόπουλο.

Μεταξύ εκείνων που αναλογίστηκαν την ερώτηση ήταν ένας φοιτητής φυσικής που πρότεινε ότι ένα χαστούκι θα το μπορούσε να το πετύχει: αν το χαστούκι είχε ταχύτητα 1.666 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή περίπου 6.000 χλμ/ώρα!

Οπότε θεωρήθηκε θεωρητικά εφικτό, αλλά πρακτικώς πολύ δύσκολο. Εντούτοις, με πολλή μηχανική βοήθεια και μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, ο Louis Weisz μπόρεσε να μαγειρέψει το κοτόπουλο μόνο με χαστούκια!

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Modernist Cuisine, ο Weisz διαπίστωσε ότι αν κατάφερνε να κρατήσει το κοτόπουλο στους 55-60 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον μία ώρα, θα ήταν αρκετό για να το μαγειρέψει, ή τουλάχιστον να σκοτώσει ίση ποσότητα βακτηρίων, όπως το μαγείρεμα σε υψηλότερη θερμοκρασία για λιγότερο χρόνο.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες (κυρίως από μηχανικής πλευράς) ο Weisz τα κατάφερε. Υπολογίζει ότι απαιτήθηκαν τουλάχιστον 135.000 χαστούκια για περίπου 8 ώρες για να μαγειρέψει το κοτόπουλο. Αυτή η προσπάθεια κατανάλωσε περίπου 7,5 κιλοβατώρες ενέργειας (δύο ή τρεις φορές περισσότερη από εκείνη που θα χρειαζόταν ο φούρνος για να κάνει την ίδια δουλειά), σύμφωνα με τον Weisz.

Πηγή: https://www.sciencealert.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή: Το λάθος που κάνετε όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο

Πόσο παχαίνει το κοτόπουλο; Θερμίδες σε στήθος, μπούτι, φτερούγα – Τι κάνει η πέτσα…

Κοτόπουλο: Πότε γίνεται επικίνδυνο για δηλητηρίαση – Αγορά, αποθήκευση, χειρισμός

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο ωμό κοτόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν