Iatropedia

ΕΟΔΥ: Τι να προσέξουμε το Πάσχα με τα αυγά και το αιγοπρόβειο κρέας

lamb potatos easter eggs

Τα μυστικά της σωστής διαχείρισης, φύλαξης και προετοιμασίας, για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα απρόοπτα.

Πρακτικές συμβουλές για την σωστή φύλαξη και προετοιμασία των κύριων τροφίμων του Πάσχα – των αυγών και του αιγοπρόβειου κρέατος – εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρει, δεν πρέπει να αφήνουμε τα βρασμένα αυγά για μέρες εκτός ψυγείου πριν τα καταναλώσουμε. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου επί περισσότερο από 2 ώρες. Καλό είναι επίσης να είναι βρασμένα επαρκώς, δηλαδή να είναι σφιχτά.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά ακόμα να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (όπως η χειροποίητη μαγιονέζα). Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στην συσκευασία τους στο ψυγείο, αλλά όχι στην πόρτα του. Το ίδιο ισχύει και για τα βαμμένα. Εννοείται πως αν πρόκειται να φάτε τα αυγά που θα βάψετε εσείς, πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

Εξαιρετικά προσεκτικοί, όμως, πρέπει να είμαστε και με τη διαχείριση του κρέατος. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει σωστή απόψυξη. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι.

Όταν όμως πρόκειται για ποσότητα κρέατος σχεδόν 4,5 κιλών, χρειάζονται αρκετές μέρες για να αποψυχθεί πλήρως με τον σωστό τρόπο. Ο τρόπος αυτός είναι να παραμείνει το κρέας στην συντήρηση του ψυγείου ή, αν είναι μικρό κομμάτι, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποψύχουμε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας ή γενικότερα σε  θερμοκρασία δωματίου.

Μετά την απόψυξη, το κρέας μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο:

Όταν, όμως, το κρέας αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

Πρόσθετες συμβουλές

Ο ΕΟΔΥ παρέχει πρόσθετες συστάσεις για την σωστή διαχείριση του κρέατος:

Και για την υγιεινή στην κουζίνα

Φωτογραφία: iStock