Iatropedia

Χολολιθίαση: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε πέτρες στη χολή

Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 10-20% των ενηλίκων αναπτύσσουν πέτρες στη χολή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Σε αυτήν αποθηκεύεται η χολή, ένα υγρό που βοηθεί τον οργανισμό να διαλύει το λίπος που λαμβάνει από τα τρόφιμα. Σε πολλούς ανθρώπους σχηματίζονται μέσα στην χοληδόχο κύστη πέτρες (λίθοι), το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 15 εκατοστά. Η πάθηση αποκαλείται χολολιθίαση και είναι πολύ συχνή.

Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 10-20% των ενηλίκων αναπτύσσουν πέτρες στη χολή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (στο 80%) οι λίθοι δεν θα προκαλέσουν πόνο ούτε κάποια επιπλοκή (π.χ. παγκρεατίτιδα) που να «προδώσει» την παρουσία τους. Έτσι, θα παραμείνουν «σιωπηλοί» και θα γίνουν τυχαία αντιληπτοί, αν λ.χ. ο ασθενής κάνει για άλλο λόγο ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας.

Οι πέτρες στη χολή (χολόλιθοι) αποτελούνται σε ποσοστό 80% από χοληστερόλη.  Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ύφεση ή έξαρση των συμπτωμάτων που προκαλούν. Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν χολολιθίαση.

Τι να προσέχετε

Σε περίπτωση χολολιθίασης, ο ασθενής πρέπει να μειώσει την κατανάλωση συνολικού και κορεσμένου λίπους (αυτό είναι κυρίως ζωικής προέλευσης). Πρέπει επίσης να μειώσει την χοληστερόλη από τυριά, κρέατα, αυγά και γλυκά. Επομένως:

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιβαρύνουν τους πάσχοντες από χολολιθίαση, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Αυτά είναι:

Ποια τρόφιμα να προτιμάτε

Θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τη χολολιθίαση, εάν φροντίστε να τρώτε ορισμένα τρόφιμα που δεν την επιβαρύνουν. Αυτά συμπεριλαμβάνουν:

Φωτογραφία: iStock